Matematik

komplekse tal

16. maj 2009 af NejTilSvampe

Mit spørgesmål i den anden tråd bliver vist ikke besvaret så laver lyn hurtigt en ny:

okay så bare ud af ren nysgerrighed, hvordan regner man så det komplekse tal ud i hånden?

tag f.eks. 3√(-3)

mit gæt er 3√3*i2/3

og er der evt. mere end én løsning ? :S


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: (-3)^(1/3) giver ikke noget komplekst..


Svar #2
16. maj 2009 af NejTilSvampe

 #1: men jeg fik at vide at x^3 havde 3 løsninger hvor to af dem var komplekse, og når jeg skriver det i maple, får jeg én løsning som er kompleks.. 

(-3)^(1/3)=.72114+1.2490*I

hvordan kan det være så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Strange - mit matlab for også den løsning du skriver, men min gamle CASIO lommeregner for ikke noget komplekst.


Svar #4
16. maj 2009 af NejTilSvampe

 #3 - hvis du skriver solve(x^3=5,x) f.eks. så får du også 3 løsninger hvor to af dem er komplekse. Så det er vel derfor at kubikroden til et negativt tal både giver en reelle løsning og (en/flere) komplekse løsning(er). 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Ah, det er blot fordi der vælges en af løsningerne.

Hvis (-a)^(1/p), hvor p er et ulige tal, vil der være reelle løsninger. Hvis p er et lige tal, vil der kun være komplekse.

Det er generelt ikke til at finde komplekse tal i hånden.


Svar #6
16. maj 2009 af NejTilSvampe

 #5 - bleh.. okay :P men tror jeg forstår det rimlig godt nu og mange tak skal du ha' =)


Svar #7
16. maj 2009 af NejTilSvampe

 lige en sidste ting, ville det i #0 ikke være en løsning ? ved godt at i2/3 er lidt af et abstrakt udtryk, men er det ikke rigtigt tænkt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#7: Det går jeg ud fra, jo.


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. maj 2009 af kieslich (Slettet)

#2
 

 #1: men jeg fik at vide at x^3 havde 3 løsninger hvor to af dem var komplekse, og når jeg skriver det i maple, får jeg én løsning som er kompleks.. 

(-3)^(1/3)=.72114+1.2490*I

hvordan kan det være så?

Den anden komplekse rod er  .72114-1.2490*I
 I polynomier optræder komplekse rødder altid i par  z og z*


Skriv et svar til: komplekse tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.