Fysik

A10 Kaliumindholdet i bananer

18. maj 2009 af asger_m (Slettet)

Mange fødevarer har et naturligt indhold af kalium. En lille del af kaliumatomerne er det radioaktive 40K. Det kan blandt andet henfalde ved elektronindfangning. Kernerne efterlades herved i en exciteret tilstand, hvorfor elektronindfangingen efterfølges af en udsendelse af en foton fra den dannede argonkerne.

a) Opstil reaktionsskemaet for elektronindfangningen:

40/19K + e --> 40/18Ar + v_e

De udsendte fotoner kan bruges til at bestemme kaliumindholdet i en fødevare. Ved måling på en prøve af bananer registrerer man, at der udsendes i alt 3,25 * 10^6 af de omtalte fotoner i løbet af et døgn. Aktiviteten kan regnes  for konstant inden for dette døgn. Elektronindfangningen udgør 11,0% af samtlige 40K-henfald.

b) Beregn den samlede aktivitet fra 40K i prøven:

Er svaret her så bare at sige at 3,25 * 10^6 er 11% og så gange op til 100%?

(3,25 * 10^6 Bq) /11 * 100 = 2,95455 * 10^7 Bq

Massen af bananerne i prøven er 2,975 kg

c) Beregn hvor mange procent af bananernes masse, der er kalium:

skal man her regne med A = k * N <=> N = A/k og k = ln2 / halveringstiden og halveringstiden slås op i databogen til 1,28 G år = 4,03661 * 10^16 s 

så antal kerner bliver:

N = 2,95455 * 10^7 Bq/ (ln2/4,03661 * 10^16 s) = 1,72061 * 10^24 antal kerner i prøven

En 40K kerne vejer 39,963999 u = 6,63618 * 10^-26 kg

m(40K)_total = 1,72061 * 10^24 * 6,63618 * 10^-26 kg = 0,114183 kg

og så finde ud af hvor stor en procentdel af de 2,975 kg det er?


Svar #1
18. maj 2009 af asger_m (Slettet)

 har lige glemt at tage højde for at de 3,25 * 10^6 er pr. DØGN , men er princippet i mine beregninger i orden?


Skriv et svar til: A10 Kaliumindholdet i bananer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.