Fysik

hjælp til gitterformlen

20. maj 2009 af ninabisballe (Slettet)

Hej.

Skal udregen bølgelængdeintervallerne for lysets farver. Kender højden fra laserlyset til hver farveperiode, ved at jeg først skal udregne afbøjningsvinkel, men hvordan og hvordan kommer jeg videre derfra?

Håber der er nogle der kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2009 af mathon

tan(θn) = (h/L)

hvor
L er længden fra gitter til skærmmidtpunkt
h er højden fra laserlysets midterplet til hver farveperiode
...........

se
http://peecee.dk/upload/view/143746
 


Svar #2
20. maj 2009 af ninabisballe (Slettet)

Det har jeg gjort og herefter sagt arctan med resultaterne.

Jeg har så indsat resultaterne i formlen: sin(v)=n*lamda/d

v = resultatet fra arctan

n = ordnen (1)

d = 1/600

og så har jeg ganget resultatet med 10^6 for at få det i nm. Er det rigtig, for det passer slet ikke med tabelværdien?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2009 af mathon

λn = d*sin(θn)/n = ((1/600) mm)*sin(θn)/n = ((1/600) mm)*(106 nm/mm)*sin(θn)/n =

(1666,66667 nm)*sin(θn)/n

...så Ja!


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. maj 2009 af mathon

...som
da

sin(θn) = tan(θn)*cos(θn) = (tan(θn)/(1+tan2n))½)

kan skrives

λn = (1/n)*(1666,66667 nm)*(hn/L)/((1+(hn/L)2)½


Skriv et svar til: hjælp til gitterformlen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.