Fysik

gitterkonstanten

20. maj 2009 af ninabisballe (Slettet)

Har en opgave hvor jeg skal udregne gitterkonstanten.

skal jeg så bruge afstanden fra første eller andne orden?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2009 af mathon

...gitterkonstanten, d, er afstanden mellem "stregerne"


Svar #2
20. maj 2009 af ninabisballe (Slettet)

ja, men når jeg skal udregne den, bruger jeg formlen d=n*lamda/sin(v) så kommer der et resultat ud i nm, som jeg skal have lavet om, så jeg kan udregne gitterkonstanten, hvordan gør jeg det .


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2009 af mathon

1 = 10-6 mm/nm

d = (n/sin(θn))*λ     uanset n

{λ} nm = ({λ} nm)*(10-6 mm/nm) = {λ}*10-6 mm


Svar #4
20. maj 2009 af ninabisballe (Slettet)

Så hvis jeg fx har et resultat på 1714.64 nm siger jeg:

1714.64*10^6 = 1.71464e9

så siger jeg 1000/1.71464e9 = 585 streger pr mm


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. maj 2009 af mathon

d = (1714.64 nm) = (1714.64 nm)*(10-6 mm/nm) = 0,00171464 mm

1/d = (1/(0,00171464 mm)) ≈ 883,2 mm-1 = 883,2 pr. mm


Svar #6
20. maj 2009 af ninabisballe (Slettet)

hvordan kommer jeg så videre til ridser pr. mm ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. maj 2009 af mathon

...883 ridser pr. mm


Skriv et svar til: gitterkonstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.