Samfundsfag

Induktiv og deduktiv metode i samfundsfag

26. maj 2009 af KunChristians (Slettet)

Hej alle!

Jeg er blevet lidt i tvivl omkring forskellen på den induktive og den deduktive metode i samfundsfag - er der nogen, der kan forklare mig det?

Mvh Cecilie


Brugbart svar (6)

Svar #1
26. maj 2009 af kimor (Slettet)

Når man arbejder induktivt, betyder det, at man begynder sin undersøgelse i empirien, i den konkrete situation, og herudaf forsøger at udlede en generel sammenhæng eller et mønster. Arbejder man deduktivt,
tager man udgangspunkt i teorien og de generelle antagelser om virkeligheden og forsøger efterfølgende at teste antagelsen på konkrete observationer.


Svar #2
26. maj 2009 af KunChristians (Slettet)

Den definition har jeg også fundet i nogle papirer, jeg har.

Vil det så sige, at jeg benytter mig af en induktiv metode, idet jeg analyserer et interview (på skrift) og to artikler?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. maj 2009 af kimor (Slettet)

Jep.. For du arbejde med en konkret situation, og prøver derudfra at finde en sammenhæng. :)


Brugbart svar (2)

Svar #4
26. maj 2009 af casparado (Slettet)

En lidt længere forklaringen der læner sig op ad kimors forklaring

Induktion er en videnskabelig forskningsstrategi, der generelt bruges når forholdet mellem rene logiske relationer og præmisser er utilstrækkelige. Den induktive metode generer teori ud fra beviser i observationer, det vil sige induktion tager udgangspunkt i det konkrete og bevæger sig mod det abstrakte teoretiske, i stedet for at teste allerede eksisterende teori; deduktion. Den induktive metode tager udgangspunkt i data, og generelt kan man sige at induktive observationer er etnografiske studier, og selve det induktive studie af tekst, er diskursanalyse. Den induktive metode anvendes i høj grad ved kvalitativ forskning, hvor induktive spørgsmål har til formål at skabe en dybere forståelse af det observerede objekt, og genere ny teori på områder hvor der ikke foreligger teori.


Svar #5
26. maj 2009 af KunChristians (Slettet)

Jeg er ked af, at jeg lige må spørge endnu engang - men som man siger: hellere en gang for meget, end en gang for lidt :-)

Jeg så en artikel herinde angående de samfundsfaglige metoder, men jeg er stadigvæk lidt i tvivl om jeg tager udgangspunkt i teori eller empiri?

Jeg uddyber lige mit emne lidt mere:

I AT arbejder jeg med dansk og samfundsfag som mine to fakulteter med emnet "Reality-genretræk under mediedækning under Irak-krigen i 2003".

Den danske professer Stig Hjarvard mener, at disse genretræk kommer til udtryk gennem måden, krigen bliver mediedækket på iform af bl.a. håndholdt kamera, som medfører rystede billeder og skaber autenticitet hos seeren.

Dette har jeg ønsket at undersøge. Først har jeg taget udgangspunkt i et klip fra YouTube, hvor nogle af de amerikanske soldaters aktioner i Irak vises. (Ikke et interview, bare et klip, hvor man ser soldaterne være i aktion), dernæst har jeg fundet, som nævnt tidligere, et interview (med Stig Hjarvard) hvor han udtaler sig. Til sidst har jeg fundet to artikler, som beskriver disse reality-genretræk. På denne måde har jeg lavet en analyse af YouTube-klippet og fundet reality-genretrækkene i det. Har jeg ikke primært brugt en metode fra humanvidenskaben her? "Forstå og fortolkning" - det er jo fra den hermeneutiske spiral?

Derudover har jeg også lavet et diskuterende spørgsmål omkring, hvordan meningsdannelsen påvirkes af disse reality-træk, og der har jeg taget udgangspunkt i både interviewet med Stig Hjarvard og en teori kaldet ind-/afkodningsteorien. Er dette en kvalitativ, induktiv metode, eller?

Ps: Mange tak for jeres besvarelser indtil videre :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. marts 2010 af shano (Slettet)

Hej Casparado.

Synes det er en rigtig god forklaring du kommer med til induktion, har du en lige så god forklaring til deduktion? :)



 


Skriv et svar til: Induktiv og deduktiv metode i samfundsfag

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.