Matematik

Egyptiske regneopgaver på papyrus

27. maj 2009 af mayday92 (Slettet)

Jeg sidder og har lidt problemer med en matematik opgave, spørgmålene lyder:

a)  Det hele, og en syvendedel heraf er 16

og

b) Læg to tredjedele til og træk en tredjedel fra (underforstået af det du fik før) fra, så der er 10 tilbage.

Jeg er fuldstændig lost, og det er en del af en aflevering der skal afleveres i morgen, så jeg sætter meget pris på noget hurtig hjælp :)

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. maj 2009 af Rasmus_Hedegaard (Slettet)

a) Lad x betegne det, du leder efter. Så får du oplyst, at det hele (som er x), og en syvendedel af x lagt til, er 16, dvs

x+(1/7)x = 16.

Man får x=14. Det passer med, at det hele (14) plus en syvendedel af det (2) lagt sammen giver 16.

b) Lad igen x betegne, hvad du leder efter. Så tolker jeg teksten sådan her:

Læg først 2/3 af x til x, dvs. du har x+(2/3)x = (5/3)x.

Træk så en tredjedel af dette fra, så du har (5/3)x - (1/3)(5/3)x = (15/9)x-(5/9)x = (10/9)x.

Og det her er åbenbart lig med 10, dvs. (10/9)x = 10, så vi må have x=9.


Svar #2
27. maj 2009 af mayday92 (Slettet)

Jeg har forstået det i spørgsmål b, som om at det var 14 man skulle lægge to tredjedele til, og trække en fra - og at dette skulle give 10?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. maj 2009 af Rasmus_Hedegaard (Slettet)

Det ser ikke ud til at passe. Som jeg forstår det, er opgave (b) en opgave for sig, der ikke har noget med opgave (a) at gøre.


Svar #4
27. maj 2009 af mayday92 (Slettet)

men der står (underforstået af det du fik før) i opgaven, kan godt ske jeg har misforstået det, men "det du fik før" troede jeg henviste til det resultat man fik i a..

Men eftersom du har ret i det ikke passer, så har jeg nok misforstået det.. Så jeg siger mange tusind tak for hjælpen! :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. maj 2009 af Rasmus_Hedegaard (Slettet)

Når de skriver "af det du fik før", så var det dét, du fik, da du lagde 2/3 til.

Det er derfor, at jeg siger (1/3)*((5/3)x), fordi (5/3)x var "det jeg fik før".


Skriv et svar til: Egyptiske regneopgaver på papyrus

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.