Matematik

Forskrift for Hyperbel ud fra punktsæt

27. maj 2009 af speedometer007 (Slettet)

Jeg har fået oplyst nogle punkter, som bliver til en hyperbel når de indtegnes i en graf viser det sig at det er en hyperbel. Jeg skal lave en forskrift for den hyperbel.

Her følger punterne

y 5   10 25  50 100
x 20 15 12 11 10,5
 

Jeg håber nogen kan fortælle hvordan man kommer frem til forskriften.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj 2009 af keg (Slettet)

Forskriften for en hyperbel er: y=a/x , hvor a er en konstant

y=1/x kaldes en ligesidet hyperbel


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Regression.


Svar #3
28. maj 2009 af speedometer007 (Slettet)

jamen jeg kan ikke helt finde ud af at beregne mig frem til forskriften.

#2, jamen ved potensregression får jeg ikke den nøjagtige funktion, men en tilnærmelsesvis.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. maj 2009 af MN-P (Slettet)

er  du sikker på du ikke har byttet om på x og y?

y=a/x+b

indsæt to af talparene og beregn a og b ud fra de to fremkomne ligninger.

y=50/x+10


Svar #5
28. maj 2009 af speedometer007 (Slettet)

Nej jeg har ijkke byttet om på x og y, det skal være som skrevet;)

Kan du vise mig hvordan du kommer frem til det rent matematiks?

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#3: Tving regressionen til at have formen y=ax^-1 + b.


Svar #7
28. maj 2009 af speedometer007 (Slettet)

fortæl mig hvordan..:)


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Det kommer an på, hvad du bruger til at lave regressionen med.


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. maj 2009 af kieslich (Slettet)

den må have formlen y = a/x + b. Indsæt to punkter. f.eks (10,15) og (50,11) så fås 11 = a/50 + b og 15 = a/10 + b.  Find a og b med håndkraft eller solve.


Svar #10
28. maj 2009 af speedometer007 (Slettet)

Tusind tak for hjlpen kieslich, men kan du ikke fortælle mig hvordan jeg skal løse det med håndkraft? eller hvordan det skal tastes in i solve? der er jo 2 ubekendte


Svar #11
28. maj 2009 af speedometer007 (Slettet)

jeg fandt ud af det, tak for hjælpen til jer alle:)


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. maj 2009 af Smail K (Slettet)

en hyperbels forskrift lyder således: f(x) = k/x, hvor k er en konstant. der er ingen b led i denne forskrift kieslich  :D 

eller hvis man snakker om at flytte huperblen i koordinatsystemet, kan hyperblen have følgende forskrift

f(x)=(k/x-a)+b hvor

x = a som er den vandrette asymptote

og y = b som er den lodrette asymptote


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. maj 2009 af MN-P (Slettet)

Her følger punterne

y 5 10 25 50 100
x 20 15 12 11 10,5

Hvis du ikke har byttet om på x og y i punkterne herover, har #9 byttet om på dem, når han bruger talparene

f.eks (10,15) og (50,11)

Jeg er helt enig med ham i forslaget, men du må lige sikre dig om det er 1. kooedinaterne (x, som man plejer) eller andenkoordinaterne (y, som du skriver) du har øverst


Brugbart svar (0)

Svar #14
28. maj 2009 af kieslich (Slettet)

Helt enig med Merete, jeg have byttet om på x og y. Fik samme resultat som hun havde i #4, så troede jeg havde det rigtige :)

En hyperbel har forskriften f(x) = k/(x-a) +b, den uden a og b bruges kun i 1g. og x = a er den lodrette asymptote, mens y = b er den vandrette asymptote.

Så brug f.eks de tre første punkter og solve(5=k/(20-a)+b and ......... , {a,b,k})

Denne gang får jeg f(x) = 50/(x-10).


Skriv et svar til: Forskrift for Hyperbel ud fra punktsæt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.