Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

eksamen løsning.

28. maj 2009 af morkovkar (Slettet)

Hej alle. Jeg har en opgave her som jeg ikke kan finde ud af , er de rnogen der kan hjælpe med løåsningen?


Opgave 7

Virksomheden PRIDIF, der kun fremstiller et enkelt produkt,
antager på afsætningssiden at stå over for to adskilte købergrupper
med hver sin efterespørgselsfunktion:

Gruppe 1: m=-0,4p+6
Gruppe 2: m=-p+10

hvor p er prisen i kr og m er afsætningen i mio. stk. pr år

På omkostningssiden beløber de faste omkostninger sig til 28 mio. kr
på årsbasis. De variable omkostninger er afhængige af produktionens
omfang. I produktionsintervallet fra nul til 3 mio. stk. pr år gælder
funktionen:

Variable omkostninger /VO) i mio. kr. pr år = 2,5m
for m mindre end eller lig med 3 mio. stk.,
hvor m er den samlede produktion og salg i alt til begge
købergrupper på årsbasis

Ved et større produktionsomfang opnås en besparelse, men kun på de
enheder der ligger udover de 3 mio. stk. Besparelsen er på 20%,
hvilket giver følgende VO i mio. kr. pr år = 2,0m
for m større end 3 mio. stk pr år.

Produktionsanlæggets kapacitet er på 8 mio. stk om året.

Virksomhedens mål er at maksimere overskuddet under de gældende
vilkår.

7.1 Hvilken pris er optimal, hvis virksomheden vil holde samme pris
overfor begge købergrupper

7.2 Hvilke priser er optimale, såfremt der kan fastsættes en pris
overfor købergruppe 1 og en anden pris overfor købergruppe 2

7.3 Hvor stor en forbedring i resultatet opnås på årsbasis ved at
sætte to forskellige priser i stedet for en fælles

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. maj 2009 af Sekstanten (Slettet)

Jeg ved ikke hvad du læser, så det er lidt svært hvilket niveau (og matematiske metoder) - du har lært.

Men umiddelbart ser det ud til, at det er en helt standard pris/mængde optimeringsopgave, hvor du skal finde MR og MC-kurverne. Så er der blot et interval på din MC-kurve og en kapacitetsbegrænsning.

Der må i øvrigt være en mindre skrivefejl i teksten omkring omkostningerne. Det giver ikke mening, hvis de variable omkostninger er 2,5 mio. for en produktion både på 3 mio. stk. og 0 stk. I givet fald er der jo ikke tale om variable omkostninger men faste omkostninger, da de har samme størrelse uanset dit produktionsniveau.

Du kan løse problemet let ved at stille det op i Excel og anvende problemløseren, når først du har fastlagt din omkostningskurve.


Skriv et svar til: eksamen løsning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.