Fysik

Resonansrøret

01. juni 2009 af sukkermus1014 (Slettet)

 Jeg er ved at skrive en disposition til eksamen, i øvelsen med resonansrøret, finder jeg lydens hastighed,og beviser at hastigheden er uafhængig af frekvensen, men jeg mangler formlen for det? Kan nogen hjælpe mig?

Hilsen Sandra


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2009 af Daniel TA (Slettet)

Prøv at vedhæfte den igen :) Hvis det er lydens hastighed i luft, ved ca. 20 grader celsius og 1 atm. så ligger den på lidt over 340 m/s


Svar #2
01. juni 2009 af sukkermus1014 (Slettet)

 Okay, men det foregår i vand. min rapport ligger i et TI format, som jeg ikke lige kan lægge over i et almindelig dokument. Er der en formel?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juni 2009 af Daniel TA (Slettet)

Ja, det er der, men den kan jeg ikke lige huske. Du kan evt. tage et screenshot og vedhæfte det.


Svar #4
01. juni 2009 af sukkermus1014 (Slettet)

 Her er rapporten i screen shot

Vedhæftet fil:Dok3.doc

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. juni 2009 af screezer (Slettet)

Helåbent rør
Til udregning af længde:
længde=n(eller partialtone)*(1/2)*λ

Halvåbent rør
(kvartbølgeresonator)
Hvis længde eller bølgelænde skal udregnes:
λ=(2*n-1(eller partialtone))*(1/4)*længde

Hvis længde, hastighed eller frekvens skal udregnes (da bølgelænde kan erstattes af v/f)
l=(2*n-1)*(1/4)*v/f

Er det en af de formler du mangler?


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. juni 2009 af kieslich (Slettet)

Nej Sandra, det foregår ikke i vand. Lydbølgen sendes ned i røret, reflekteres ved vandoverfladen og sendes opad igen.  Ved de rette betingelser opstår der stående bølger. Ved de stående bølger er der knude ved vandoverfladen og bug ved mundingen. Afstanden fra mundingen til vandoverfladen skal være 1/2 bug, 1,5 bug, 2,5 bug osv.  Aflæs hvor store dine buge er. Bølgelængden λ = 2*bugelængde. Aflæs frekvensen f på stemmegaflen.  Lydens hastighed v = λ*f.  Find hastigheden for forskellige stemmegafler.   Giver det (ca.) samme hastighed i alle forsøg har du vist at hastigheden er uafhængig af frekvensen.  


Svar #7
07. juni 2009 af sukkermus1014 (Slettet)

 Ville lige sige tak for alle de svar som I har givet mig


Skriv et svar til: Resonansrøret

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.