Matematik

Ln og Log

06. juni 2009 af Frk.Unik (Slettet)

Hej alle på SP

jeg sidder og læser op til mat A mundtligt eksamen

og kunne godt tænke mig at stille nogle spørgsmål inden for logarimer:

1. hvornår skal man bruge Ln frem for Log

og

2. hvorfor blev den naturlige logaritme indført?

håber nogen med forstand på matematik kan hjælpe mig:D

på forhånd tak


Brugbart svar (4)

Svar #1
06. juni 2009 af ...Style... (Slettet)

Bemærk at ln(e) = 1 og log(10) = 1.

Hvad er log_2 (2) så?


Brugbart svar (2)

Svar #2
06. juni 2009 af ...Style... (Slettet)

log2(e) giver faktisk ∫01  2^h dh


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. juni 2009 af NejTilSvampe

  ligegyldig hvilken logaritme skala du bruger så har den et grundtal. ved log mener man normalt 10-tals logaritmen i gymnasiet, men hvis du går på datateknikerskole eller noget i den retning arbejder i nok mere med 2-tals logaritmen pga. de binære tal eller sårn noget.. NÅ nok om det.

hvis du tager logaritmen til grundtalet vil det altid give 1.

Når jeg skriver "log" så gå udfra jeg taler om 10-tals logaritmen.

derfor er log(10) = 1 fordi at grundtalet i 10-talslogaritmen er 10. Simpelt ik?

grundtalet til den naturlige logartime (ln) er "e". Som er eulers tal og er et sært irationelt tal.

så ln(e) = 1 Smart ik?

Det smarte ved ln er bla. når du skal differentiere og integrere, det gør det en del nemmere så vidt jeg forstår.

når #1 spørger dig hvad log_2 (2) er. så mener han hvad er 2-talslogaritmen til 2. Og du skal så promte svare 1!

fordi at i 2-talslogaritmen er 2 grundtallet og tager du logaritmen til grundtalet bliver det 1!

Grundet til dette er: når du tager log(a) hvor a er et tilfældigt tal, så finder du i virkeligheden det tal du skal opløfte på 10 for at få netop a.

Eksempel.

du har 1000 og du vil gerne finde ud af hvad du skal opløfte 10 til for at få 1000

så siger du log(1000) = 3 fordi siger du 10^3 får du 1000 Smart ik?

Derfor kan du sige 10^x = a -> log(10)*x = log(a) Men log(10) er jo 1 ikke?? så det bliver

10^x = a -> log(10)*x = log(a) -> x=log(a) smart ik?

så hvis du har 10^x = a og du skal finde x siger du x= log(a)

men forstil dig det ikke lige var 10. men f.eks. e

e^x = a så vil det være smartere at sige ln(e)*x = ln(a) -> x= ln(a)

eller hvis det nu var et sært tal, b^x = a så siger du:

ln(b)*x = ln(a) -> x=ln(b)/ln(a)

Det var en lang smørre, men håber det virker indlysende for dig nu =)


Brugbart svar (2)

Svar #4
06. juni 2009 af ...Style... (Slettet)

Eksamenshaj, det er meningsløst at trykke på spam-knappen her.


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. juni 2009 af mathon

se


Svar #6
07. juni 2009 af Frk.Unik (Slettet)

Hej igen.

Tak for jeres ihærdige forsøg på at hjælpe, men har ikke helt fundet det jeg søgte.

Jeg har styr på alle reglerne for Ln og Log(med 10 som grundtallet) og hvordan man bruger dem i fob. med potens funktioner osv. og regnereglerne og deres beviser har jeg også styr på,

Er bare usikker på HVORFOR man indførte den naturlige logaritme. Hvad kan man med ln som man ikke kan med ti-tals logaritmen... er det hele bare at dens grundtal ikke ændres når man differentierer den? eller ligger der andre ting i det.?

det er får mig til at stille dette spørgsmål, og det der gør mig forvirret, er nok at ln og ti-talslogaritmen har jo samme regler og regneregler, og virker på mange måder ens, pånær deres grundtal. men der må da være en forskel og en grund til at man har indført den naturlig log.

håber i evt kan svare på dette.


Svar #7
07. juni 2009 af Frk.Unik (Slettet)

ups. var ikke meningen jeg ville trykke på spam:S


Brugbart svar (2)

Svar #8
07. juni 2009 af mathon

det falder naturligt i teorien at foretrække den logaritmefunktion, som har den simpleste differentialkvotient og kalde den "den naturlige logaritme"

at den naturlige logaritme så i mange år forud for lommeregnernes fremkomst har betydet et noget ubekvemt grundtal, så man indførte 10-talslogaritmen til praktisk regnebrug sideløbende med er en kompleksitet, som nu er overvundet med lommeregnernes bekvemme anvendelse.


Svar #9
07. juni 2009 af Frk.Unik (Slettet)

Super :D

tak...

Så det er ikke sådan at man kan vælge "FORKERT" når man skal regne, og man får brug for log eller ln.. det er det samme... grunden til at både ln og log findes, er bare at man fandt eulers tal uoverskulig at regne med så man indførte log med grundtallet 10 da det var lettere at regne med.

er det rigtigt forstået?


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. juli 2009 af mathon

#9
Nej


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. juli 2009 af MN-P (Slettet)

#10

Hvad er det du svarer nej til?

nej til: Så det er ikke sådan at man kan vælge forkert....

eller nej  til: er det er rigtigt forstået


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. juli 2009 af klotte (Slettet)

http://www.matematiksider.dk/briggs.html

Man kan da vælge forkert ! der er forskel på om grundtallet er 10 eller grundtallet er E - ik ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. juli 2009 af mathon

ln(x) log(x)
men
ln(x)/ln(y) = log(x)/log(y)
        da logaritmefunktioner er proportionale


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. juli 2009 af MN-P (Slettet)

mantor du besvarede ikke mit spørgsmål

#13

Og hvad mener du så med det?

Det ville være rart, hvis du kunne tale/skrive DANSK


Skriv et svar til: Ln og Log

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.