Fysik

Induktion - magnetisme

08. juni 2009 af wtd (Slettet)

Hej

Imorgen skal jeg op i fysik og mangler stadig at forberede emnet "magnetisme, induktion og transformation.

Jeg er lidt i tvivl om hvad induktion er.

Er der nogen der kan give en god og præcis beskrivelse af hvad induktion er?

På forhånd tak

Mvh Nicklas


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2009 af mathon

det fænomen
at
et i tiden varierende magnetfelt i en spole
frembringer = inducerer en spændingsforskel mellem spolens bøsninger


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. juni 2009 af mathon

u = N*B*ω*A*sin(ω*t+φo) = Umax*sin(ω*t+φo)

hvor
Umax bl.a.
afhænger af
N antal vindinger
B magnetens styrke
ω den relative bevægelses fart
(A er spolens tværsnitsareal, men da de anvendte spoler har samme areal får det ingen
                                                                  sammenlignende variationsindflydelse)

.................

hvordan variationen i magnetfeltets styrke opnås er underordnet
Det er således uden betydning
om
    magneten er rotor og spolen stator
    magneten er stator og spolen rotor


Svar #3
08. juni 2009 af wtd (Slettet)

Tak for svarte.

Er lidt i tvivl om jeg kan bruge det til en folkeskole eksamen. Det lyder mere som noget til gymnasiet??


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2009 af mathon

...det kan du.

Du skal bare ikke vove dig ud i den "lange" formel

men nøjes med at redegøre for Umax
og hvad der har indflydelse på dens størrelse...


Svar #5
08. juni 2009 af wtd (Slettet)

U max = hvad?

kan jeg nøjes med at sige U max = N * B * w  ???


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. juni 2009 af Dajuf (Slettet)

Ellers se om zumzar.dk/skole/sider/magnetisme/ - denne side kan hjælpe dig. :)


Svar #7
08. juni 2009 af wtd (Slettet)

Helt enkel: Hvad betyder induktion?


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. juni 2009 af millemusen21 (Slettet)

Induktion: at frembringe en elekstrisk spænding ved at føre en magnet ind i en spole :) Helt enkelt.

Det står der i min fysik bog, som hører til 9. klasses niveau i folkeskolen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. juni 2009 af josedentosse (Slettet)

 er der nogen der ved hvornår man bruger induktion i hverdagen ? ;)


Svar #10
08. juni 2009 af wtd (Slettet)

Hvad betyder U max i svar #2?


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. juni 2009 af OskarJefsen (Slettet)

Den enkle forklaring:

Induktion er omdannelse af bevægelsesenergi til elektrisk energi (vekselstrøm), ved hjælp af et magnetfelt.

En leder (fx ledning) + magnetfelt (magnet) + bevægelse (af magnetfeltet i forhold til lederen) => Strøm!

Ved fx at føre en magnet gennem en spole, som millemusen21 forklarer, bevæger du et magnetfelt i forhold til en leder (spolen). Dermed opstår der vekselstrøm. (Jeg håber, du ved hvad det er?) 


Skriv et svar til: Induktion - magnetisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.