Filosofi

Sartre: Den ubeslutsomme kvinde

08. juni 2009 af chgj (Slettet)

 Hvad handler den om? Valg, ansvar?
Forstår ikke betydningen med den?


Brugbart svar (4)

Svar #1
09. juni 2009 af Mundo

Hvis manden tager kvindens hånd, trækker hun den ikke til sig, men hun tager heller ikke hans hånd. Hvis han kysser hende, trækker hun sig ikke væk, men kysser ham heller ikke igen. Hun viser hverken, om hun vil have ham eller ej. Hun træffer ikke noget valg og tager ikke ansvar.

Sartre taler meget om EN SOI (="væren i sig") og POUR SOI (="væren for sig"). Hvis man ikke tager stilling, er man en soi. Mennesket længes efter at slippe for ansvar, da det er angstprovokerende. Det er derfor lettest at være en soi, som Sartre også kalder "tingsliggørelse", fordi man mere er en ting, end et menneske, når man ikke træffer nogle valg. Pour soi er derimod når man tager ansvar  og træffer bevidste valg. Sartre mener, at pour soi er den rigtige måde at leve på, da mennesket er nødt til at tage stilling til tingene og tage ansvar. Historien om kvinden er derfor en kritik af folk, der undlader at handle og ikke tager ansvar. Kvinden burde vise, hvad hun ville have, i stedet for at være en "grøntsag" eller en "ting", der ikke handler.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. oktober 2020 af UCL (Slettet)

Jeg ved opslaget er utrolig gammel, men jeg håber måske der er nogle der ser det og som vil hjælpe mig, hvad kunne man svarer på: 

 hvad kvinden ville svare, hvis en veninde dagen efter spurgte,  hvordan hendes ’date’ gik. 

Og hvad ville kvinden skrive i sin dagbog? 


Skriv et svar til: Sartre: Den ubeslutsomme kvinde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.