Fysik

konstruktiv og destruktiv interferens

09. juni 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

Hej alle! :)

Jeg forstår ikke helt konstruktiv og destruktiv interferens i fht. denne figur:

http://da.wikipedia.org/wiki/Fil:Two-Slit_Experiment_Light.svg

Som jeg forstår det, er konstruktiv interferens når 2 bølgetoppe eller 2 bølgedale (fra samme lyskilde) mødes, derved forstærker de hinanden.

Destruktiv interferens, er når en bølgetop og en bølgedal mødes (ligegyldigt om det er fra samme lyskilde eller ej?). De gør hinanden svagere.

Ifølge den tegning på linket, må de steder hvor der er pletter på vækken være steder hvor der er konstruktiv interferens. (n=0, n=1, n=2...) og alle andre steder hvor der ikke er "lyspletter" må være destruktiv interferens.  Det jeg ikke helt konkret kan finde ud af, er ud fra figuren med alel semicirklerne, jeg kan ikek se hvor er der en bølgetop og en bølgedal hvis i forstår mig.

Hvis jeg ser en sinuskurve kan jeg nemt se det, men ved den her semicirkel, hvordan kan jeg se hvor bølgedal og bølgetop er, og dermed finde ud af selv hvor der vil være en orden eller en lysplet.

Kærligst Line 

p.s. Det er fysik c-niveau jeg har, så hold det på det meget basale niveau, så jeg kan følge med :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2009 af peter lind

Både destruktiv og konstruktiv inteferens kan principielt komme både fra samme og for andre kilder. For de fleste lyskilder vil faserne på bølgerne variere så meget at man ikke vil kunne observere nogen inteferens fra forskellige lyskilder. Hvor der er er inteferens vil variere voldsomt og i middel vil det gå ud. Der en enkelt undtagelse fra dette og det er laseren.

På figuren skal du se på der hvor cirklerne krydser hinanden. Hvis man følger det vil du se at de ligger på en ret linie. Det er det der angivet som blå linier.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. juni 2009 af miiiiiiiiiia (Slettet)

hej har også skulle læse om destruktiv og konstruktiv inteferens men ved i evt hvor man kan finde eksempler på eksamensspørgsmål i det? eller generelt i fysik kemi?


Skriv et svar til: konstruktiv og destruktiv interferens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.