Samfundsfag

Udenrigspolitik - Sikkerhedspolitik - Forskel?

09. juni 2009 af Dmmm1 (Slettet)

Ja jeg sidder med STX Samf-A 24 timers og kan ikke helt sætte finger på - Hvad er forskellen på udenrigspolitik og sikkerhedspolitik? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2009 af FredeW (Slettet)

Sikkerhedspolitik handler om en stats sikkerhed. Udenrigspolitik handler om det generelle forhold til andre lande. Sikkerhedspolitik er altså en slags delmængde af udenrigspolitikken.

Eksempel: Når man forhandler om landbrugsstøtten i EU, er statens sikkerhed jo ikke direkte på spil, så derfor vil man normalt karakterisere det som udenrigspolitik.

Det er dog bestemt ikke klart, hvordan man bedst afgrænser sikkerhedspolitik, for hvornår kan noget komme til at påvirke et lands sikkerhed?

Igen kan vi tage et eksempel med EU: Når landene der skal forhandle om en fælles position forud for klimatopmødet i København, har det jo heller ikke umiddelbart noget med landenes sikkerhed at gøre. Men hvad nu hvis man ikke når frem til noget krav, der sætter en effektiv stopper for CO2-udledningen? Det kunne betyde, at den globale opvarmning fortsætter med store konsekvenser for samfundsordenen i den knap så privilegerede del af verden? Hvis det så betyder krig, flygtningestrømme mv. nærmer vi os lige pludselig sikkerhedspolitikkens domæne.


Svar #2
09. juni 2009 af Dmmm1 (Slettet)

 Okay tak for det :)

Har også fundet et citat af Fogh der siger at klima er sikkerhedspolitik fordi en mere klimaeffektiv industri og transportsektor gør os uafhængige af at skulle købe olie i Mellemøsten, han nævnte bl.a. at det var positivt under Muhammedkrisen at vi kunne klare os foruden opkøb af olie fra OPEC.

Men ja, det er vel et definisionsspørgsmål. Regnede jeg også lidt med da begrebet sikkerhedspolitik hvis først blev adskilt fra udenrigspolitik efter anden verdenskrig.


Skriv et svar til: Udenrigspolitik - Sikkerhedspolitik - Forskel?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.