Oldtidskundskab

hvorfor?

10. juni 2009 af Limling (Slettet)

I 9. sang i Odysseen har Odysseus og hans mænd dårligt vejr med sig. Det nævnes tit at Zeus straffer dem. Men HVORFOR? De har jo ikke gjort noget galt endnu. Jeg troede at guderne var retfærdige.

Jeg forstår godt hvorfor Poseidon straffer Odysseus bagefter, nemlig fordi de blinder hans søn, kyklopen.

Og hvorfor vil Zeus ikke  tage imod offeret i slutningen af sangen? v. 552


Brugbart svar (2)

Svar #1
12. juni 2009 af Kasper S (Slettet)

Umiddelbart kan det skyldes at Zeus hele tiden holdte med Trojanerne og håbede de vandt, i Iliaden. Så må han naturligvis blive lidt skuffet når nu Troja falder. Det er et bud. Et andet kan være mandskabet begår en eller anden form for hybris i starten af Odysseen.
Guder er i Iliaden og Odysseen ikke altid retfærdige. Det var Platon i Statens 2. bog der fandt på at guder kun kan være retfærdige. I Iliaden og Odysseen gør som det passer dem.


Svar #2
12. juni 2009 af Limling (Slettet)

Hmm, det giver ingen mening. Guderne er nemlig retfærdige i Odysseen!


Brugbart svar (2)

Svar #3
12. juni 2009 af lasselaulund (Slettet)

Poseidon var den eneste Gud, der hadede Odysseus. Alle de andre guder havde forbarmet sig over Odysseus. Poseidon ville simpelthen forhindre Odysseus's hjemkomst - fordi han hadede ham så meget. Han bliver endnu mere sur, da faiakerne så sejler ham hjem, og det er derfor han straffer faiakerne ved at stene deres båd og sætte klipper op foran deres havn. Og selvfølgelig er han også sur over, at Odysseus og hans mænd har gjort Polyfem blind.

Tilbage til emnet. Poseidon hadede altså bare Odysseus og ville forhindre, at han kom hjem til sit land. Men han kunne jo ikke gøre noget, for det hele var skæbnebestemt!


Brugbart svar (2)

Svar #4
12. juni 2009 af Phanehoj1 (Slettet)

Det kommer vel an på, hvordan man definerer retfærdige. Hvis det er retfærdigt at straffe folk, når man synes de har forbrudt sig mod noget, som fx at begå hybris, så er guderne vel refærdige. Men de er jo ofte meget subjektive i deres bedømmelser.

Men i hvert fald med hensyn til offeret til sidst, der har Odysseus jo netop begået hybris, ved at råbe sit navn, og sige kyklopens ugerninger er hævnet af Zeus og de andre guder: han har guderne på sin side. Ved at sige det påstår han jo dels, at guderne holder med ham, og dels indirekte, at poseidon ikke kan gøre noget ved ham, selvom han bliver sur = Hybris..

Selvom Odysseus' råb ikke er rettet mod Zeus sætter han sig jo også på højde med Zeus idet han begår hybris, hvilket gør, Zeus ikke vil tage imod offeret.


Svar #5
13. juni 2009 af Limling (Slettet)

#4; Men før han råber Zeus' navn, så straffer Zeus Odysseus og hans mænd ved at skabe dårligt vejr, da de er på vej til bla. Gedeøen.


Skriv et svar til: hvorfor?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.