Matematik

Vektorer i rummet

12. juni 2009 af Qras (Slettet)

Jeg er i gang med at læse til mundtlig eksamen, og skal lige ha' styr på et par basisregler:

Ved vektor mellem to punkter, ved de fleste vel, at vi bare trækker punkterne fra hinanden. Eks; P(0,5,0) og C(3,5,4). Men rækkefølgen er jo ikke ligegyldig: Enten ender man op med vektor PC = (3,0,4) eller CP (-3,0,-4).  Jeg kan give jer den opgave jeg sidder med:

Kugle med centrum i (3,5,4) og radius = 5. Vi skal finde tangentplanet i punktet P(0,5,0). Enten får man;

1. Vektor CP = (-3,0,-4) og dermed planets ligning: -3(x-0) + 0(y-5) -4(z-0) = -3x -4y = 0

2. Vektor PC = (3,0,4) og dermed planets ligning: 3(x-0) + 0(y-5) + 4(z-0) = 3x + 4y = 0

Når man tegner dem, fremstiller de det samme plan, men hvorfor?

Håber der nogle der har styr på rumgeometrien der kan give et bud. Jeg skal nemlig op om et par dage.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2009 af Matkaj

Ligningerne har jo samme løsningsmængde (de er ensbetydende med hinanden), du kan fx. gange med -1 på begge sider af lighedstegnet.


Svar #2
12. juni 2009 af Qras (Slettet)

Mm, ja, det er rigtignok. Men hvis man prøver at forestille sig de to vektorer (CP og PC) i rummet - så vil de jo gå hver sin vej. På den måde er de jo ikke ens, eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juni 2009 af sHastrup (Slettet)

Vektor CP er planens normalvektor, men det er PC jo også. Som #1 siger, kan du jo bare gange igennem med -1 og så er det den samme ligning for planen.


Svar #4
13. juni 2009 af Qras (Slettet)

Tak for hjælpen. Jeg kan godt se det! Det er bare svært at forestille sig tredimensionelt.


Skriv et svar til: Vektorer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.