Fysik

Transformation og induktion

13. juni 2009 af LauraMøller (Slettet)

Er en lille smule lost, så hvis nogen af de pt. 583 online mennesker, har nogen som helst forstand på det, vil det være utrolig rart med lidt hjælp!! Skal til eksamen på tirsdag og kan jo ikke udskyde det for evigt. Helt præcist hvad jeg mangler:
 

- FORKLARING på hvad det er, og hvad det er godt for!!!


- teori

- evt forsøg


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Har du selv et forslag?


Svar #2
13. juni 2009 af LauraMøller (Slettet)

Mht. forsøg?

- inducere en spændning med spole og stangmagnet (induktion)

- lave en transformer (transformation)

Jeg vil bare meget gerne have lidt mere kød  på, for jeg ved ikke helt hvad det går ud på.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2009 af MN-P (Slettet)

Ingen svar fra Jerslev tælle også i statistikken over besvarelser.

Som du forhåbentlig ved, kan man lave elektromagnetisme ved at sende strøm gennem en spole.

Hvis man anbringer en spole i et varierende magnetfelt (flytter en magnet hen mod og bort fra en spole) dannes der strøm i spolen. Denne strøm kaldes induktionsstrøm.

Transformation:

Man anbringer to spoler på en fælles jernkerne, der kelst skal være er "ring".

Der sendes vekselstrøm gennem den ene spole. Derved dannes en varierende elektromagnet, hvis magnetfelt føres gennem den anden spole ved hjælp af jernkernen.

Det varierrende magnetfelt foresager at der dannes induktionsstrøm i den anden spole.

Ved at endre på vindingstallene på de to spoler kan man ændre på det volttal man får ud af spolen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. juni 2009 af Jerslev (Slettet)

#3: Jeg kan godt se, at det er helt urimeligt med en længere svartid end 2 minutter...

#2: De forsøg kan du sagtens lave, og det er sådan set også noget af det eneste, du kan lave. Du kan så snakke om de forskellige faktorer, der har indflydelse på transformation og induktionen.

I har sandsynligvis lavet forsøgene i løbet af skoleåret.


Svar #5
13. juni 2009 af LauraMøller (Slettet)

#3 så det har meget med elektromagnetisme at gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. juni 2009 af Jerslev (Slettet)

#5: Ja, det har ufatteligt meget med elektromagnetisme at gøre!

Induktion og transformation kan udledes teoretisk ud fra Maxwells ligninger, der er de 4 ligninger fra hvilke hele elektromagnetismen kan udledes.


Svar #7
13. juni 2009 af LauraMøller (Slettet)

#4 Hvad er det for nogle faktore?

Undskyld, jeg skal have det skåret ud i pap ...


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. juni 2009 af Jerslev (Slettet)

#7: Som #3 nævner, så har hastigheden på magneten noget at sige i induktion - det samme har styrken af magneten og antallet af vindinger i spolen.

I transformation har det noget at sige, hvor mange vindinger der er på hver side af transformatoren, og hvilken kerne der er i transformatoren, har også noget at sige.


Svar #9
13. juni 2009 af LauraMøller (Slettet)

Okay, nu begynder det så småt at dæmre ..

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. juni 2009 af mathon

Us/Up = Ns/Np

                             amperevindings           amperevindingp
Is/Ip = Np/Ns  ⇔          Is/Ns             =           Ip*Np


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. juni 2009 af MN-P (Slettet)

#5

Ja det har det

Start med at vise hvordan du kan lave en elektromagnet og hvad dens styrke afhænger af (vindingstal samt strømstyrke).

Vis også polerne på spolen ved hjælp af en kompasnål.

Så viser du at du kan lave induktionsstrøm og hvordan du kan få den stærkere, (vindinger (pas på at holde modstanden konstant) bevægelse af magneten (ned/op mod spolens ende) samt magnetens styrke.

Anbring en roterende magnet ud for enden af spolen og se induktionsstrømmen på et orsiloskop (hvis du har tid ellers fortsæt med transformation)

Lav så en transformator og vis transformering

opskriv transformatorligningen

Brug evt. et orsiloskop til at vise vekselstrømskurven

Der er rigeligt at tage fat på, så længe du selv har forslag til det næste du vil lave, er det dig der vælger.


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. juni 2009 af mathon

Us/Up = Ns/Np

                              amperevindings                         amperevindingp
Is/Ip = Np/Ns    ⇔          Is*Ns                 =                  Ip*Np

amperevindingstallet er konstant

Ptab = R*Is2 = R*(Np/Ns)2*Ip2

laboratorieforsøgseksempel
Np = 200
Ns = 1600

Np/Ns = (1/8)

Ptab = R*Is2 = R*(1/8)2*Ip= (1/64)*(R*Ip2)


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. juni 2009 af mathon

induktion
det fænomen
at
et permanent varierende magnetfelt i en spole
frembringer = inducerer en spændingsforskel mellem spolens bøsninger


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. juni 2009 af mathon

det essensielle ved transformation er at nedbringe sekundærsidens strømstyrke

at det kun kan ske ved højspænding er en biomstandighed -  men et faremoment

rent sprogligt og dynamisk ligger "højspænding" langt bedre i munden end "lavstrøm", hvorfor der altid tales om højspændingsværk frem for lavstrømsværk.


Svar #15
13. juni 2009 af LauraMøller (Slettet)

#12

Alle de mange fine tegn forstod jeg desværre ikke så meget af ..


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. juni 2009 af MN-P (Slettet)

#15

Det skal du ikke bekymre dig om.

Det er stof der hører til på et højere niveau, hvor visse af svarerne her befinder sig.

Hvis du kan lave forsøgene med magnetisme, induktion og transformation og forklare, hvad der sker, kan du det der hører til i 9. klasse.


Svar #17
13. juni 2009 af LauraMøller (Slettet)

#16

Det skulle jeg vist kunne overkomme.

- Tusind tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Transformation og induktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.