Fysik

(brydning og refleksion) Totalrefleksion - haster!

15. juni 2009 af FactFiction (Slettet)

hej, jeg har trukket et spørgsmål om bølger, herunder refleksion og brydning, og skal i fysik C i morgen.

der er to ting jeg ikke helt har styr på: Brydningsloven og totalrefleksion.

totalrefleksion er når alt lys reflekteres fra en grænseflade, altså når der ikke er noget lys der brydes. Jeg frygter at det ikke er nok at sige om totalrefleksion. er der ikke også noget med brydningsloven og grænseflade her??

brydningsloven: Vi har lavet et slags bevis for brydningsloven i klassen, men jeg kan simpelthen ikke se sammenhængen her.

altså min lærer har skrevet noget med   sini = modstående : hypotenusen = (trekant s1) : d  og sinb = (trekant s2) : d        - her er d så hypotenusen

(trekant s1 = V1 * tid) (trekant s2 = v2 * tid)  --> billede: http://i44.tinypic.com/29wpwyo.jpg

problemet er så også, at min lærer har forkalret os det her bevis to gange, men de var lidt forskellige fra gang til gang. sidste gang skrev han noget med

(lambda1 : T) : (lambda2 : T). T må være perioden??

forresten har jeg ikke haft noget om brydningsindeks, så det ville være rart, hvis i ikke begynder at skrive om det.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2009 af sebastian.k (Slettet)

Totalrefleksion sker, når indfaldsvinklen overskrider den såkaldte "kritiske vinkel"

Brydningsvinklen kan ikke være over 90 grader, derfor kan du vha. brydningsloven

sin(I)/sin(b)=v1/v2       hvor I er indfaldsvinklen og b brydningsvinklen, v1 er lysets hastighed i materiale 1 og v2 lysets hastighed i materiale 2.     sætte b=90 grader og isolere sin(I) og finde den kritiske vinkel. Den kritiske vinkel er altså når brydningsvinklen er 90 grader. Da brydningsvinklen ikke kan være mere end 90 grader, vil der opstår totalrefleksion, når indfaldsvinklen overskrider den kritiske vinkel.

Jeg kan godt bevise brydningsloven for dig, men mit bevis er mere kompliceret end det, du skriver der.. så det vil nok ikke hjælpe dig


Svar #2
15. juni 2009 af FactFiction (Slettet)

okay tak. så mangler jeg bare brydningsloven...


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. juni 2009 af Jerslev (Slettet)

#1: Den kan også udledes fra Maxwells ligninger, men det er nok også lidt for kompliceret til gymnasieniveau. =)

#2: Udledningen af brydningsloven står sandsynligvis i din bog også. Ellers kan du finde den på nettet også.


Svar #4
15. juni 2009 af FactFiction (Slettet)

der står ikke noget i min bog om brydningsloven... min lærer har fremlagt brydingsloven på to forskellige måder og på et kopiark, jeg har, står der en tredje ting, der heller ikke er til at forstå..


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. juni 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Hvordan du udleder den er sådan set ligegyldigt. Det handler derfor om at finde en udledning, du kan bruge. =)


Skriv et svar til: (brydning og refleksion) Totalrefleksion - haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.