Matematik

øhm, det gyldne snit?

16. juni 2009 af Annemette4200 (Slettet)

hmm hvordan definerer man det gyldne snit og fibonacci følgen? :O


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. juni 2009 af MathTeacher (Slettet)

Fibonacci-følgen er:

1 1 2 3 5 8 13 21 34 55 89 etc.

Den er dannet på den måde at man tager de to foregående tal i følgen og lægger dem sammen. Det giver så det næste tal og så fremdeles...

1 + 1 = 2
1 + 2 = 3
2 + 3 = 5
3 + 5 = 8
5 + 8 = 13
8 + 13 = 21
etc....

Jo længere du kommer op (jo større tallene bliver), jo mere nærmer forholdet sig imellem dem det gyldne snit.


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. juni 2009 af MathTeacher (Slettet)

Således kan det gyldne snit defineres som forholdet mellem 'a' og 'a+b'

Man betegner også denne størrelse som "phi" (udtales: "fi") og det skrives: Φ.

Tallet kan tilnærmes 1 : 1,61803399 og betegnes som "Det guddommelige forhold".

Tror man ikke på det, kan man se masser af eksempler i naturen, og mine egne elever blev noget lange i ansigterne en dag, hvor vi snakkede om "Det Gyldne Snit", da noget, som de havde lavet i et andet fag - og som i øvrigt var lavet på øjemål - passede med "Det gyldne Snit" på 4 decimaler...

Der er noget om snakken...


Svar #3
16. juni 2009 af Annemette4200 (Slettet)

fedt (: mange takk for svarene (:


Brugbart svar (2)

Svar #4
16. juni 2009 af MathTeacher (Slettet)

Velbekomme... :-)

Jeg har meget mere materiale (links), men så må du vente til i morgen, hvor jeg er tilbage på kontoret...

Du kan også se (eller endnu bedre - læse) "Da Vinci Mysteriet", hvor "Det Gyldne snit" bliver nøje beskrevet.

Mange berømte kunstværker og mange berømte bygninger - og måske endnu mere bemærkelsesværdigt - dyr og planter har forhold, der passer nøje med "Det Gyldne Snit".

For resten: På engelsk: "The Golden Number".

Prøv også at søge på "Pascals Trekant". Der indgår også både Fibonacci-tal og mange andre vanvittigt spændende sammentræf med tal. Du vil blive overrasket... :-)


Brugbart svar (2)

Svar #5
19. juni 2009 af BattleToast (Slettet)

 #4 Er interesseret i mere materiale mester :)


Skriv et svar til: øhm, det gyldne snit?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.