Fysik

fællestemperatur og varmeleder

22. juni 2009 af Julie23 (Slettet)

Hej alle

Jeg skal fortælle lidt om fællestemperatur til min eksamen i morgen, men der står intet i min bog og det er ikke det nemmeste at finde noget om på nettet, derfor håber jeg i kan hjælpe mig.

Hvis jeg har 100 ml vand ved 80 grader og jeg har 100 ml vand ved 40 grader, bliver fællestemperaturen så 60 eller er det kun når man snakker om vægt? Påvirker massefylden?

Et andet spørgsmål er hvorfor metal er en bedre varmeleder end træ?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juni 2009 af peter lind

Det er mere korrekt at bruge massen frem for rumfanget; men forskellen er så lille, at det kan ignoreres. Kaldes varmefylden for vand ρ, varmefylden for c og fællestemperaturen t gælder der:

100*ρ*c(80-t) = 100*ρ*c*(t-40)

Som du ser går massefylde og varmefylde ud.

Metal har en masse elektroner, der kan bevæge sig meget frit i metallet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. juni 2009 af mathon

fællestemperaturen

(100 g)*c*(80°-F) = (100 g)*c*(F-40°)

80°-F = F-40°

2F = 80°+40° = 120°

F = 60°           middeltallet mellem begyndelsestemperaturerne, fordi masserne er ens


Skriv et svar til: fællestemperatur og varmeleder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.