Samfundsfag

Samf. A eksamen: Det internationale system og dansk udenrigspolitik

23. juni 2009 af mette-møller (Slettet)

Hej. Jeg sidder alene og har trukket "Det internationale system og dansk udenrigspolitik"

Jeg kunne rigtig godt brug nogle råd til hvorledes jeg skal gribe dette an os respons på min problemformulering og problemstillinger.

Mine bilag omhandler at Dk's udenrigspolitik har ændret sig sammen med USA's hvor Bushæraen hvor man benyttede sig af hårde midler er væk sammen med Anders Fogh. Hvor Barack Obama mere fokuserer på de bløde midler. Hvad lærte vi af Irak krigen? Hvor langt skal vi gå i Afghanistan?

Næste bilag omhandler at man skal fremme demokratiet med andre midler. Hvor man før i tiden har fokuseret på at fremme demokratiet med hårde midler mener Jeppe Kofod nu at man skal gøre det med blødere og mere konstruktive midler.

Det næste omhandler FN og at DK sammen med USA handlede uden FN's mandat. Hvor at et parti er imod enhver form for militær inventation uden et FN mandat hvilket er problematisk idet Kina og Rusland har vetoret i FN.

Det sidste bilag omfatter at danskerne mister troen på aktivistisk udenrigspolitik:

51 pct. af danskerne mener at der skal være en ende på afghanistan missionen. Hver tredje vil have soldaterne ud nu, og hver femte ønsker, at missionen er tidbegrænset

figur 2: danskerne tror ikke på at militær indsats kan skabe fred og demokrati i Afghanistan. Men dansk militær kan gøre en forskel eksempelvis humanitært.

figur 3: stadig flere danskere anser at det bedre kan betale sig for DK at blande sig udenom den muslimske verden. Troen på at en dansk indsats gør en forskel, er faldende.

Figur 4: for 18 måneder siden var et klart flertal af danskerne parate til dansk engagement i internationale konflikter. Nu anser et flertal, at det er bedre, at Danmark holder sig væk.

Ved hæftet er mine foreløbige problemstillinger og problemformulering. Jeg synes bare at jeg mangler et redegørende spørgsmål... Håber at I kan give noget respons på den. Evt hjælpe mig med at finde / give forslag til selvfundet materiale.

Nogen der helt præcis kan skelne invasionen af Irak og Afghanistan fra hinanden? Ved at styrkerne er trukket ud af Irak men minder de ikke meget om hinanden eller er der store forskelle?

Jeg har også kopiret problemstillingerne og problemformuleringen ind her hvis det er lettere:

Emne: Det internationale system og dansk udenrigspolitik
Problemformulering:

Hvordan vil Danmarks udenrigspolitik være fremover og hvordan bliver DK’s rolle i det fremtidige internationale system?
1) Et redegørende spørgsmål
2) Undersøg udviklingen i vælgernes opbakning til dansk deltagelse i Irak og Afghanistan konflikten på baggrund af ”Danskerne mister troen på aktivistisk udenrigspolitik”, Mandag Morgen, 03.12.2007.
3) Hvorfor gik Danmark ind i Irak/Afghanistan?
Forskellige måder at gribe det an på:
Idealisme/realisme, figur 2.7: En udenrigspolitik-model, politiske aflejringer,
nære/væsentlige omgivelser, polaritet, forskellige forklaringsniveauer,
4) Diskuter om Danmark i fremtiden skal agere som selvstændig aktør, USA’s marionet eller i samarbejde med FN.
Ny brud linje: sikkerhedspolitik: nu hård, handler uden om FN mandat, FN handlingslammet, unipolaritet = dømt til undergang, DK lille aktør ? ingen indflydelse på egen hånd, ingen militær magt,
 

Håber virkelig at I kan hjælpe mig for føler idt at jeg er på skideren.

Vedhæftet fil: Synopsis.docx

Skriv et svar til: Samf. A eksamen: Det internationale system og dansk udenrigspolitik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.