Fysik

Forslag til opbygning af en fysikrapport

18. november 2007 af Bruger slettet (Slettet)

1. Lav en forside til rapporten.
Af den skal fremgå øvelsens navn, dit eget navn og navnene på dem du var på hold med. Du må gerne være ”kreativ” med en tegning el. lignende.
Alle følgende ark skal nummereres og det vil være en god idé, at sammenhæfte siderne eller aflevere dem i et plastichylster/mappe, så intet bliver væk.

2. Kort formulering af øvelsens formål.
Hvad går forsøget ud på, hvad er det du skal eftervise eller finde ?

3. Apparatliste og tegning af den anvendte forsøgsopstilling.
Skriv hvilke instrumenter/genstande du har anvendt (f.eks. elektrisk termometer, termobæger, vægt o.s.v.) og lav en tegning af forsøgsopstillingen (så godt du kan, det er jo ikke billedkunst !)

4. Beskrivelse af forsøgets udførelse.
Skriv med jævne danske ord (men med de korrekte fagudtryk) hvordan netop du lavede forsøget. Hvis forsøget er lavet lidt anderledes end der stod i øvelsesvejledningen, er det hvordan du lavede forsøget, der er interessant !

5. Teorien bag forsøget.
Det behøver ikke være et længere teoretisk afsnit, men de anvendte definitioner og ligninger skal nedskrives med angivelse af hvad de anvendte symboler betyder..Du kan evt. henvise til lærebogen (f.eks. ”Se Orbit 2 side xxx”). 

6. Måledata indført i skema og med enheder.
Hvis der er udleveret et resultatskema til øvelsen må du selvfølgelig godt bruge det, men du er meget velkommen til at lave dit eget.

7. Udregninger.
Her skal du angive et eksempel på hver beregningstype, med indsættelse af tal i formlerne. Hvis du f.eks. har bestemt den specifikke varmekapacitet (varmefylden) for tre forskellige stoffer er det den samme grundligning (kalorimeterligningen), du har brugt og du behøver derfor kun vise udregningen for et af stofferne.
Husk enheder!

8. Grafer og tolkning af disse.
Hvis du bliver bedt om at tegne grafer over måleresultaterne, skal du huske, at angive symbol og enhed på hver af akserne. Det er vigtigt at kommentere graferne. At tegne en graf og bare vedlægge den er spild af tid !!

9. Besvarelse af stillede spørgsmål i vejledningen.
Svarene på spørgsmål der evt. er stillet i vejledningen skal indsættes det sted i rapporten, som du finder mest naturligt. Kan du ikke svare bør du skrive det ærligt !

10. ”Afvigelse fra tabelværdien”
Ofte skal du finde en fysisk størrelse, der kan slås op i en tabel (databog), f.eks. densiteten af et stof eller varmefylden. Helt generelt udregnes afvigelsen fra tabelværdien således: 
Afvigelse i %= måltværdi-tabelværdi/tabelværdi*100%

11. Diskussion af fejlkilder.
Tænk nøje over hvordan du udførte forsøget og nævn alle de fejlkilder, du kan komme i tanker om.
Det vil være rigtig fint hvis du kan anføre i hvilken retning fejlkilderne vil trække resultatet (f.eks. ved en varmefylde-øvelse: ”Når loddet flyttes fra det kogende vand over i kalorimetret vil det tabe varme under flytningen. Dette vil betyde, at vi finder en for lille specifik varmekapacitet ved forsøget”).

12. Konklusion og evt. kommentarer.
Lav en konklusion på forsøget, dvs en kort sammenfatning af hvad du har lavet og hvordan resultatet er blevet i forhold til øvelsens formål. Kan man sige, at forsøget er lykkedes når man tager fejlkilderne i betragtning ?
I den forbindelse kan ”afvigelsen fra tabelværdien” bruges i diskussionen.

13. Personlig underskrift.
Til sidst skriver du under på, at du selv har skrevet rapporten.
Det er helt OK, at du diskuterer f.eks. beregninger, grafer og fejlkilder med dem, du var på hold med, men det er dig selv, der skal skrive rapporten ! (med mindre – naturligvis - der er tale om en grupperapport !).




Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2009 af MadsKejser (Slettet)

Godt arbejde..


Skriv et svar til: Forslag til opbygning af en fysikrapport

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.