Fysik
Elektronstød
15. december 2004 af
Horse (Slettet)
Røret på figuren indeholder en stærkt fortyndet gas. Fra metalpladen K frigøres elektroner ved opvarmning ved hjælp af glødetråden. Et spændingsfald accelererer de frigjorte elektroner fra K til A. Når spændingsfaldet er stort nok, udsender gassen lys. Hvis spændingsfaldet er 3,15 V, har en del af elektronerne ved A den kinetiske energi 1,05 eV. Resten af elektronerne har ved A hver den kinetiske energi 3,15 eV.
Lyset fra røret har kun én bølgelængde.
a) Beregn bølgelængden af det udsendte lys.
b) Forklar, hvordan elektronerne kan få gassen til at lyse.
Elektronerne frigiver et foton med en energi på 2,10 eV, kan jeg bruge det til noget? Og hvordan skal jeg kunne "linke" E = h * f sammen med bølgelængde?
Røret på figuren indeholder en stærkt fortyndet gas. Fra metalpladen K frigøres elektroner ved opvarmning ved hjælp af glødetråden. Et spændingsfald accelererer de frigjorte elektroner fra K til A. Når spændingsfaldet er stort nok, udsender gassen lys. Hvis spændingsfaldet er 3,15 V, har en del af elektronerne ved A den kinetiske energi 1,05 eV. Resten af elektronerne har ved A hver den kinetiske energi 3,15 eV.
Lyset fra røret har kun én bølgelængde.
a) Beregn bølgelængden af det udsendte lys.
b) Forklar, hvordan elektronerne kan få gassen til at lyse.
Elektronerne frigiver et foton med en energi på 2,10 eV, kan jeg bruge det til noget? Og hvordan skal jeg kunne "linke" E = h * f sammen med bølgelængde?
Svar #1
15. december 2004 af Epsilon (Slettet)
Nej, elektronerne frigiver ikke en foton. De exciterer nogle af gasatomerne i (katodestråle)røret. Herefter henfalder de exciterede atomer til grundtilstanden under udsendelse af fotoner med energien 2.10eV, som du skriver.
a) Bemærk, at det er synligt lys, der emitteres.
Vink: f = c/lambda, hvor lambda er bølgelængden. Elektromagnetisk stråling udbredes med lysets fart c.
//Singularity
a) Bemærk, at det er synligt lys, der emitteres.
Vink: f = c/lambda, hvor lambda er bølgelængden. Elektromagnetisk stråling udbredes med lysets fart c.
//Singularity
Svar #2
15. december 2004 af Horse (Slettet)
Jeg tror ikke, jeg er helt med.
Har jeg ret i, at bølgelængden udregnes med formlen:
lambda = (h * c)/ E_foton
Har jeg ret i, at bølgelængden udregnes med formlen:
lambda = (h * c)/ E_foton
Svar #3
24. januar 2006 af neilpryde (Slettet)
Vil gerne lige bringe denne på bane igen, da jeg har samme problem.
Skriv et svar til: Elektronstød
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
