Matematik

Fordoblings- og halveringskonstant

21. juli 2009 af -Zeta- (Slettet)

Fordoblingskonstanten hhv. halveringskonstanten bestemmes ved de respektive formler:

T2 = log 2 / log a, og

T½ = log ½ / log a

Fordoblingskonstaten kan bevises ved at tage udgangspunkt i, at følgende relation må gælde.

2*f(x) = f(x + T2)

hvor T2 er den vejlængde på x-aksen som du skal bevæge dig, for at funktionsværdien er fordoblet. Endvidere fås:

2*b*ax = b*a(x+T2)

Vi dividerer igennem med b.

2*ax = a(x+T2)

Ifølge en potensregneregel gælder det at n(p+q) = np * nq, hvorfor

2*ax = ax*aT2

Vi dividerer nu igennem med ax

2 = aT2

Vi benytter logaritmeregnereglen log(np) = p*log n. Dermed haves:

log 2 = T2 * log a

Hvis T2 isoleres fås

T2 = log 2 / log a

Q.E.D

Halveringskonstanten udledes på samme måde som ovenstående. Her udskiftes T2 blot med T½, og der skrives ½*f(x) i stedet for 2*f(x).


Brugbart svar (5)

Svar #1
22. juli 2009 af Dynin (Slettet)

#0 Fordoblings- og halveringskonstant for hvad? Godt nok en dårlig overskrift ... og en endnu dårligere tekst! IMHO bør du først definerer hvilken funktion dette gælder/handler om, før du begynder at kaster dig ud i formler for T2 og T½ ... oh well, du ser nok ikke dette, da du er "bruger slettet" :(


Skriv et svar til: Fordoblings- og halveringskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.