Matematik

Indekstal og procentstigning

20. august 2009 af PainInTheAss (Slettet) - Niveau: C-niveau

TABEL :

Årstal :                                  1998  -  1999  -  2000  -  2001  -  2002  -  2003

Antal passagerer
over Storebælt (tusinde):     ...     -  6500  -  6700  -  7133  -  7243  -  7557

Indekstal :                             93,9  -    ...      -     ...     -   100    -      ...    -     ...

1. Beregn indekstallet for antallet af togpassagerer over Storebælt for årene 1999 til 2003 med 2001 som basisår


2. Beregn antallet af togpassagerer over Storebælt i år 1998


3. Beregn hvor mange procent antallet af togpassagerer er steget fra 1998 til 2003


4. Beregn den gennemsnitlige årlige procentvise stigning i antal af togpassagerer over Storebælt i perioden 1998-2003
 

Nogen der kan hjælpe ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2009 af Isomorphician

Hvor går du i stå?


Svar #2
20. august 2009 af PainInTheAss (Slettet)

Har nu fået lavet 1 og 2, men kan ikke lige finde ud af nummer 3 og 4 :S

I øvrigt er jeg kommet frem til, at der i 1998 kom 6698 passagerer over .. Håber du kan hjælpe ..


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. august 2009 af Isomorphician

Procentvis stigning fra 1998-2003:

((7557-6698)/6698)*100 % = ....

Altså, "forskellen i antallet af passagerer set i forhold til det oprindelige antal passagerer ganget med 100 %".


Svar #4
20. august 2009 af PainInTheAss (Slettet)

Tusind tak .. Nu forstår jeg det .. Men hvad med 4'eren ?? Med gennemsnittet ??

Den forstår jeg ikke rigtig hvordan jeg skal regne ud ..


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. august 2009 af Isomorphician

Jeg kan prøve at stille det op for dig, så kan du selv prøve at regne det ud.

Det du skal finde ud af er hvilken fast procentdel passagertallet stiger med hvert år for at få de 12,825 % stigning, som du fik fra opgave 3.

Stillet op ser det sådan ud:

(1+r)5 = 1,12825

Prøv nu at isolere r i ovenstående ligning.


Svar #6
20. august 2009 af PainInTheAss (Slettet)

Okay , tak :)

Men er der ikke en fejl? Jeg mener bare, skal der ikke stå 0,112825 efter = ?
Fordi hvis du dividerer med 100 (er det ikke det, du gør?), så skal komma'et jo rykkes to gange ..


Svar #7
20. august 2009 af PainInTheAss (Slettet)

#6

* Hov, mente 0,12825 ..


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. august 2009 af Isomorphician

Nej.

Det skal give en stigning på 12,825 % (100 % + 12,825 % = 1 + 0,12825 = 1,12825) og ikke kun de 12,825 %.


Svar #9
20. august 2009 af PainInTheAss (Slettet)

Nåå, okay, nu har jeg regnet det ud, jeg får det til 24 %, tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. august 2009 af Isomorphician

Arrh...kan det nu passe?

En stigning på 24 % om året, hvert år i fem år, giver en stigning på 12,8 % efter fem år?


Svar #11
29. august 2009 af PainInTheAss (Slettet)

ja, jeg har fundet fejlen.. Det rigtige er 2,4 % .. Jeg glemte bare at rykke kommaet en ekstra plads ..


Skriv et svar til: Indekstal og procentstigning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.