Fysik

Kattespring

21. august 2009 af jansørensen (Slettet)

En kat med massen 5,0 kg springer fra gulvet op på en kontostol, der har massen12,0 kg. Kontorstolen er forsynet med hjul. Katten lander med vandret hastihed på kontorstolen (katte springer elegant) og ruller væk på kontorstolen. Katten sætter af fra gulvet med farten 4m/s

1) Med hviken fart lander den på kontorstolen?

2) Med hvilken fart ruller stolen bort?

En der vil hjælpe med den lille opgave ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. august 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: I skal kigge på impulsbevarelse.

Jeg vil mene, at 1) er ligetil.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. august 2009 af kieslich (Slettet)

Katten sætter af fra gulvet med farten 4m/s  ??? Er det den vandrette hastighed?? eller er det oplyst med hvilken vinkel katten springer?


Svar #3
21. august 2009 af jansørensen (Slettet)

man får ikke oplyst hvilken vinkel eller noget , men der står at katten lander med en vandret hastighed på kontorstolen ..

#2 - hvordan skal man bruge impulsbevarelses formlen ? - p = m1*v1+m2*v2 = 0 ..


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. august 2009 af kieslich (Slettet)

Opgaven mangler oplysninger. Men antag at de 4 m/s er den vandrette hastighed så får:

pfør  = pefter

mkat*vkat = mkat+stol*vkat + stol


Svar #5
21. august 2009 af jansørensen (Slettet)

har lige set at der også er et billed af en stol som katten springer op på , og der er 45cm fra gulv og op til der som katten skal op til ,

min lærer har givet et hint om at man skal bruge energibevarelse til denne opgave . men det kan jeg altså ikke lige se ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. august 2009 af MN-P (Slettet)

1)
(ved gulvet idet katten sætter af) = 1/2 m v2                        (V=4 m/s)

(når katten lander på stolen) = m*g*h  + 1/2mv22                (husk h skal være i meter)

Sætter du disse udtryk lig hinanden kan du finde hastigheden v2 når katten lander


Svar #7
23. august 2009 af jansørensen (Slettet)

m i din ligning er det så for massen af katten+stolen ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. august 2009 af kieslich (Slettet)

m er massen af katten. Du kan ud fra #6 finde kattens hastighed lige når den lander på stolen.

derefter kan du bruge: pfør = pefter

mkat*vkat = mkat+stol*vkat + stol


Svar #9
23. august 2009 af jansørensen (Slettet)

tusind mange gange tak for hjælpen (:
 


Skriv et svar til: Kattespring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.