Kemi

pH ???

22. august 2009 af Sahana (Slettet) - Niveau: B-niveau

20,0 mL 0,200M HBr opløsning titreres med 0,200M NaOH opløsning.
a. Beregn pH efter tilsætning af 15 mL NaOH opløsning.
b. Beregn pH efter tilsætning af 19,9 mL NaOH opløsning.
c. Beregn pH efter tilsætning af 20,1 mL NaOH opløsning

Jeg mangler hjælp :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. august 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

HBr er en stærk syre og NaOH er en stærk base, som begge dissocierer fuldstændigt i vand.

Ad a)

HBr:         nH3O+ = c × V = 0.2 M · 0.02 L = 0.004 mol

NaOH:     nOH- = c × V = 0.2 M · 0.015 L = 0.003 mol

Dvs. der er 0.001 mol overskud af H3O+, så [H3O+] = 0.001 mol / (0.02 + 0.015)L = 0.03 M

dvs. pH = -log[H3O+] = -log(0.03) ≈ 1.5


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. august 2009 af M-H-Nielsen (Slettet)

Jeg sidder med den samme opgave, og har fået lavet a og b, men så i c er der jo overskud af basen i stedet for syren, hvordan beregner man den så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2009 af mathon

#2
c)

overskud af OH- = 2*10-5 mol
[OH-] = (2*10-5 mol)/((20+20,1)*10-3 L) = 4,9875*10-4 M

pOH = -log(4,9875*10-4) ≈ 3,3

ved 25°C
pH = 14 - pOH = 14 - 3,3 = 10,7


Skriv et svar til: pH ???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.