Fysik

Solsystemet

24. august 2009 af AfricaGirl (Slettet)

Hey,,, har brug for lidt hjælp... har ikke forstået det rigtigt...

1. I løbet af 24 timer drejer stjernehimlen 361 grader... Hvorfor drejer den 361 grader og ikke 360 grader???

2. Med hvilken fart bevæger man sig, når man står på ækvatoren (jordens rotation= 6371 km)

Min lærer har forklaret også hvorfor der sker en måne og sol formørkelse.. jeg har stadig ikke fattet det, så jeg håber der er en der kan skære det ud i pap for mig :)...

Hvordan og hvorfor sker der en solformørkelse?
Hvordan og hvorfor sker der en måneformørkelse?

tak på forhånd... :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. august 2009 af Erik Morsing (Slettet)

1) Læs om skudår

2) Her har du skrevet forkert, se på enheden

3) Når jorden dækker for solens lys, har vi måneformørkelse, og når månen glider ind foran solen, har vi solformørkelse. Hvorfor det sker ved kun skaberen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. august 2009 af kieslich (Slettet)

#0

1. I løbet af 24 timer drejer stjernehimlen 361 grader... Hvorfor drejer den 361 grader og ikke 360 grader???

På 24 timer drejer jorden sig 361 grader. 360 grader rundt om sig selv + (1/365,24)*360 grader rundt om solen. Så ialt vil jorden dreje sig ca. 361 grad rundt i forhold til nattehimlen.

2. Med hvilken fart bevæger man sig, når man står på ækvatoren.

Jordens radius = 6371 km. På 24 timer bevæger man sig en hel omkreds. Omkreds = 2*pi*radius.

Hastighed = strækning/tid = omkreds/24timer =  

Hvordan og hvorfor sker der en solformørkelse?
Hvordan og hvorfor sker der en måneformørkelse?

Prøv at se på http://www.rummet.dk/solsystemet/jorden


Svar #3
25. august 2009 af AfricaGirl (Slettet)

tak for jeres svar.


Svar #4
25. august 2009 af AfricaGirl (Slettet)

1# hva er det der er forkert? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. august 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du mener vel jordens radius? Rotation måles i radianer pr. sekund


Svar #6
28. august 2009 af AfricaGirl (Slettet)

5# jeg aner det ikke.. jeg har svært ved at forstå det hele. Synes ikke det giver en sammenhæng.

Indtil videre har jeg skrevet:

. Med hvilken fart bevæger, når man står på ækvator jordens rotation – jorden (R. jorden = 6371 km)?

Hvis man skal bestemme fart, så skal man bruge formlen:
fart = afstand / tid
Fordi fart er afstand per tid. Det nemmeste er at sætte afstanden her som Jordens omkreds ved ækvator.
Tid sættes til at være et døgn (24 timer).


Der vil være en lille forskel på hvor langt de forskellige dele af kroppen bevæger sig på én omgang/24 timer. Undersiden af ens fødder vil bevæge sig med jordens hastighed, men jo højere man kommer op, jo højere hastighed.


4. Hvorfor er Nordstjernen ikke helt i centrum?
Fordi stjernen ikke er i midten af rotations akse.

5. I løbet af 24t drejer stjernehimlen 361 grader om Nordstjernen. Hvorfor 361 og ikke 360 grader?

Fordi Jorden drejer 361 grader om sig selv i løbet af vores almindelige 24timer, og det gør den, fordi den selv bevæger sig omkring Jorden. Hvis den stod stille omkring Solen, så havde den kun behøvet at dreje 360 grader.

Solen og stjernerne bevæger sig i forholdet til hinanden på himlen i løbet af året, fordi Jorden bevæger sig omkring Solen, og man kan ud fra definitionen på "døgnet" selv bestemme, hvilken af de 2 man vil "sætte fast" på himlen til samme tider på døgnet.


6. Hvor lang tid er filmen blevet belyst under optagelsen?
360 grader / 80 grader = 4,5
24 t / 4,5 = 5,3 t
ca. 5,3 timer altså et kvart døgn.

er det rigtigT?
 

og har svært ved at svare på : 2. Med hvilken fart bevæger jorden sig rundt om solen (afstand fra jorden til solen 149 mio. km)?


3. Med hvilken fart bevæger solsystemet sig rundt i mælkeveje. R=2600 km?
 


Skriv et svar til: Solsystemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.