Matematik

Bestem en ligning ...?

28. august 2009 af Booklover (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa.

Jeg har en opgave der siger:

Vis at punktet P(2,3) ligger på cirklen med ligningen (x+1)2+(y-5)2 = 13.

Dette har jeg gjort - men kan simpelthen ikke finde ud af den resterende del af opgaven, der lyder således:

Bestem en lignig for tangenten til cirklen i punktet P.

Hvordan i alverden griber jeg dette an? Jeg har forsøgt gentagende gange, og er helt på bar bund ...

Smil Marie.


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. august 2009 af mathon

alment:
en cirkel med
ligningen
(x-c1)2 + (y-c2)2 = r2

har i røringspunktet Po(xo,yo)
ligningen
(xo-c1)(x-c1) + (yo-c2)(y-c2) = r2


Svar #2
28. august 2009 af Booklover (Slettet)

Og ...? Hvordan løser jeg så den sidste del af opgaven?? Jeg er desværre ikke så hurtigtopfattende mht. matematik ..


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2009 af mathon

(2+1)(x+1)+(3-5)(y-5) = 13

3(x+1) - 2(y-5) = 13            hvor du isolerer y


Svar #4
30. august 2009 af Booklover (Slettet)

Nu har jeg siddet og kæmpet med det ... hvad skal jeg så gøre når jeg har isoleret y?? Hvordan kommer jeg frem til tangenten ???


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. august 2009 af mathon

tangentens ligning i P(2,3)
er

(2+1)(x+1)+(3-5)(y-5) = 13

3(x+1) - 2(y-5) = 13
hvoraf

y = 1,5x
 


Svar #6
31. august 2009 af Booklover (Slettet)

What!?!!! Hvordan får du dog 1,5x !!?? Jeg har forsøgt og forsøgt - men har slet ikke fået noget lignende!!


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. august 2009 af mathon

alternativt

Vedhæftet fil:alternativ udledelse.doc

Skriv et svar til: Bestem en ligning ...?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.