Matematik

Taxa Regning.

31. august 2009 af 1234 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Nu skal i høre folkens, vi har fået til opgave at finde den bedste måde at dele denne taxa regning på:

Lad os antage at A kan tage taxa hjem fra byen for 200 kr.
Lad os antage at B kan tage taxa hjem fra byen for 250 kr.

Hvis taxaen først kører A hjem - og det derefter koster yderligere 150 kr. at køre B hjem (dvs pris ialt bliver 350 kr) - hvordan deles taxaregningen mest fair? - Du skal argumentere for retværdigheden i princippet. Start med at lave en figur af situationen.

Hvis det i stedet koster x kr. at køre A hjem og y kr at køre B hjem - hvordan deler de så taxaregningen mest fair, hvis det koster x + z kr. at køre B hjem efter de først har sat A af. - Tegn igen situationen.

Hvad så hvis der er 3 personer der deler en taxatur. Opstil et konkret eksempel - illustrer og argumenter for fordelingen af taxaturens pris.

- håber i kan komme med nogle gode forslag.


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. august 2009 af NejTilSvampe

  der er vel et startbegyr. Men lad os glemme det i første omgang.

B kører 200/250 = 25% længere end A så hvis B betaler 25% mere end A er det vel fair?

1,25A = B

A+B = 350

1,25A+A = 2,25A = 350

A = 350/2,25 = 155,50kr.-

B = 350 - A = 194,50kr.-

Det er mit bud.

A sparer: 1- 155,50/200 = 22,25%

B sparer 1- 194,50/250 = 22,20%


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. august 2009 af NejTilSvampe

 Argh den er lidt svær for jeg har indset nu at man jo også skal tænke på retningen. For hvis B skal køre en stor omvej for at køre A hjem så kommer B til at betale alt for meget ekstra, mens A altid vil spare.

så det må være bedre at sige:

200/350 = 57% fordi 200 er hvad der står når A står af taxaen og 350 når B står af taxaen.

A+B = 350

1,57+A = 350

2,57A = 350

A = 350 / 2,57 = 136kr.-

B = 350 - 136 = 214kr.-

A sparer 32%

B sparer kun 14,4% :S

Det er lidt svært :P


Skriv et svar til: Taxa Regning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.