Matematik

Komplekse tal

05. september 2009 af Gabi aka Gabi (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

sidder og skal løse en ligning, som jeg hele tiden går kold i..

den lyder som følger:

løs for z følgende ligning;  z+12 = i*z + 2i -8

kan nogen fortælle mig hvad jeg skal gøre som sådan? for jeg prøver at isolere den, men det der iz gener mig og jeg aner ikke hvad jeg skal gøre af det.. mvh 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. september 2009 af mathon

z-i·z = (-8-12) + i·2

(1-i)z = -20 + 2

z = -20/(1-i) + i·2/(1-i)                            brøkerne på højre side forlænges med (1+i)

z = -20(1+i)/2 + i·2(1+i)/2                      da (1-i)(1+i) = 1- i2 = 1 - (-1) = 2

z = -10(1+i) + i(1+i)

z = -10 - 10·i + i + i2

z = (-10 - 1) - 9

z = -11 - i·9


Svar #2
05. september 2009 af Gabi aka Gabi (Slettet)

Tak for hjælpen..

Jeg blev ved med at lave ged i den, der hvor jeg sætter de i*z over på venstre side.. for jeg glemte at jeg bare kunne divider det udtryk over på den anden side.. altså de (1-i).. skulle måske bare tænke mig bedre om næste gang.


Skriv et svar til: Komplekse tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.