Matematik

Hjælp til potensfunktion

08. september 2009 af ShaneM (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej lektiehajer derude :)

Jeg er strandet i en opgave, som lyder følgende:
En potensfunktion har regneforskriften y=5*x^5,4. Beregn x når y=1299.

Nu har jeg prøvet lidt frem og tilbage, og kigget min matema10k bog igennem et par gange, men kan ikke finde nogen formel på, hvordan jeg udregner x i bogen.

Har selv prøvet mig lidt frem og jeg har prøvet at regne med logaritmer, men kan ikke helt finde ud af, om dette er rigtigt og hvad jeg skal gøre her fra:

5,4*log(x)=log(1299/5).

Ved ikke om der er nogle af jer, der sidder med en smart formel ved hånden.
Det er i hvertfald sidste opgave til dette opgavesæt, og da klokken er mange, vil jeg lægge mig til at sove nu.
Opgaven skal afleveres kl. 12:00 imorgen, så jeg håber på, at kunne få lidt hjælp inden :).

Mvh ShaneM


Brugbart svar (2)

Svar #1
08. september 2009 af mathon

y = 5*x5,4

1299 = 5*x5,4                                             divider med 5 på begge sider                           
259,8 = x5,4                                     begge sider opløftes i (1/5,4)'te

259,81/5,4 = (x5,4)1/5,4

2,79998 = x5,4/5,4 = x1 = x


Svar #2
08. september 2009 af ShaneM (Slettet)

Jeg fandt lige denne formel:
https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=724245

Regnede mig frem til resultatet = 2,8, hvilket også passer når jeg indsætter det i min ligning:
1299=5*2,8^5,4

Men jeg kunne stadig godt tænke mig et bevis for, at formlen hænger sammen med en potensfunktion.
Kender ikke de brugte regneregler for at omskrive funktionen, så en lille hjælp ville jeg stadig blive glad for :)
- men jeg kom da et skridt nærmere.

Mvh. ShaneM


Svar #3
08. september 2009 af ShaneM (Slettet)

Som altid er du lige en tand hurtigere Mathon :)
men tak for hjælpen. Det giver helt sikkert nogle plus point, selvom jeg helst vil selv.


Skriv et svar til: Hjælp til potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.