Almen studieforberedelse (AT)

dansk og historie

19. september 2009 af YodawgYowwwwwww

hej alle.

Jeg har om besættelsestiden. Jeg har nogen digte fra besættelsestiden som jeg analyserer det er dansk-delen og jeg har nogen taler fra i dag som jeg analyserer i historie.

Mit spørgsmål til jer, er på hvilken måde er historie og dansk forskellige? Hvad er deres individuelle svagheder og styrker?

Jeg synes det nærmest er det samme fag. Når man analyserer sådan en tekst serman jo i begge fag altså på sprog, virkemidler, fortælleren, pathos, ethos logos osv..

Vi har fået at vide vi skal behandle historie som et mere samfundsvidenskabeligt fag.. men ja.

Nogen der kan belyse hvad forskellen er på de 2 fag? Og derved sige hvad deres begrænsninger/styrker er. Det kunne være godt.

venlig hilsen

Line


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. september 2009 af JJ-cool (Slettet)

Historie er kildelæsning: dvs du opfatter og tolker teksterne saom kildemateriale -dete er der en bestemt metodisk tilgang til
Dansk er et humanistisk fag, hvor litteraturen (dine digte) er digterens subjektive oplevelse/fortolkning af nogle konkrete begivenheder i tiden - derfor kan digtene ikke tillægges nogen egentlig sandhedværdi, fordi han ikke er opjektiv, men til gengæld repræsenterer en subjektiv  fortolkning. Digte vil historie nok ikke acceptere som troværdige kilder.

Historie som samfundsfag: så handler det om samfundsforhold - økonomi og politik, som digterne reagerer på, fx fascismen og kommunismen, den marginalisering og politisering, der foregår i mellemkrigstiden.
Endvidere reagerer mange på arbejdsløsheden og angsten/frygten for deklassering blandt især småborgerskabet og flipproletarerene
Historie belyser altså de samfundsmæssige forhold - økonomi og politik, eventuelt i forbindelse med politiske taler, statistikker, politiske ideologier og politiske/odeologiske manifester, hvor dansk kan bidrage med den personlige og subjektive oplevelse, som ikke nødvendigvis er sand (objektiv)

Håber det afklarede nogle ting


Svar #2
19. september 2009 af YodawgYowwwwwww

hej :)

hmm, både og.

Altså i dansk beskæftiger jeg mig med 2 digte fra besættelsestiden. Historie beskæftiger jeg mig med 2 tekster fra i dag som beskriver besættelsestiden...

Okay.. men, kan man ikke sige at en historisk tekst heller ikke selv er objektiv? F.eks. har Anders Fogh lavet en tale om besættelsestiden.. Man kan vel sige han har en agenda i og med at han er politiker?.

Er helt enig i at i dansk så er digteren utrolig subjektiv og at han derfor ikke kan accepteres som historisk kilde. Men hvad med en historisk tekst som f.ek.s den nævnte med anders fogh. Han er vel heller ikke objektiv? Han er vel i og for sig subjektiv som digteren i en eller anden forstand.

Edit.

Så lige et spørgsmål til.

Hvad er dansks styrke så? I forhold til historie.


Skriv et svar til: dansk og historie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.