Matematik

{JF} - Ulighed

20. september 2009 af Fourier (Slettet)

Kategorien for denne opgave er MELLEM.

Lad n og m være naturlige tal ≥2, og lad {an} være en sekvens, hvor a1 = 21/16, og

2an - 3an-1 = 3 / 2n+1 , n≥2.

Vis at for n≤m

(an + 3 / 2n+3)1/m • (m - (2/3)n(m-1)/m) ≤ (m2 - 1) / (m - n +1).


Svar #1
21. september 2009 af Fourier (Slettet)

Hint:

Vi har, at

2nan = 3 · 2n-1an-1 + 3/4

Lad nu

§n = 2nan , n = 1,2,..., da er

§n = 3§n-1 + 3/4 , §n + 3/8 = 3 (§n-1 + 3/8)

Da §1 = 2a1 = 21/8 får vi, at

§n + 3/8 = 3n-11 + 3/8) = 3n

Heraf følger det, at

an = (2/3) n - 3 / 2n+3


Svar #2
23. september 2009 af Fourier (Slettet)

Slet ingen? 

For at vise (an + 3 / 2n+3)1/m • (m - (2/3)n(m-1)/m) ≤ (m2 - 1) / (m - n +1) mangler vi at vise

(2/3)n/m (m - (2/3)n(m - 1) / m) < (m2 - 1) / (m - n +1)

eller (I): (1 - n / (m + 1)) (2/3)n/m (m - (2/3)n(m-1)/m) < m - 1.

Først ser vi at

1 - n / (m + 1) < (1 - 1/(m+1))n 

og (1 - n(m+1))m < (1 - 1/(m+1))mn = (m/(m+1))mn = [1 / (1+1/m)m]n

Da m≥2 følger det af binomialformlen

(1 + 1/(nm))m ≥ 1 + Cm1 · (1/m) + Cm2 · 1/m2 = 5/2 - 1/(2m) ≥ 9/4

Heraf følger det, at

(1 - n/(m+1))m < (4/9)n eller 1-n/(m+1) < (2/3)2n/m. (Tænk over dette.)

For at bevise (I) er det nok at vise

(2/3)2n/m · (3/2)n/m (m - (2/3)n(m-1)/m) < m - 1, som er ækvivalent med

(2/3)n/m · (m - (2/3)n(m-1)/m) < m - 1

Lad nu (2/3)n/m = Q.

Q∈(0,1) og vi får, at

Q(m - Qm-1) < m - 1

eller (Q - 1) [m - (Qm-1 + Qm-2 + ... + 1] < 0, hvilket holder.

Dermed er uligheden vist.


Skriv et svar til: {JF} - Ulighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.