Matematik

Kort opgave

28. september 2009 af Lorenzia (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej,

Et teleselskab sælger mobiltelefoner med abonnement. Abonnementet koster 30 kr. pr.
måned, og derudover skal man betale 0,85 kr. pr. minut for samtaler.
a) Opstil en formel, der beskriver sammenhængen mellem den samlede månedlige
udgift og det antal minutter, man taler i telefonen pr. måned.
Et andet teleselskab sælger mobiltelefoner uden abonnement. Her skal man betale 0,99 kr.
pr. minut for samtaler.
b) Hvor mange minutter skal man mindst tale i telefonen på en måned, hvis det første
teleselskab skal være det billigste?

En venlig sjæl, der hurtigt kan hjælpe mig.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2009 af Isomorphician

Hint: Begge formler er af typen y = ax + b


Svar #2
28. september 2009 af Lorenzia (Slettet)

Mange tak, men hvordan ville du opstille den? På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2009 af Isomorphician

a: hvor meget værdien stiger når x stiger med 1

b: fast værdi

Se om du ikke kan opskrive en formel ud fra opgaven nu.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2009 af jeppejp (Slettet)

En ligning af typen y = ax + b

b = den værdi som linien skærer y aksen ved, altså den værdi funktionen har ved x = 0 (0 minutter)

a = er den værdi funktionen stiger med for hver x (minutter)

Du ved hvad prisen er for 0 talte minutter og du ved hvad det koster/minut så er det bare at sætte ind i formelen.

Håber det kan bruges :)


Svar #5
28. september 2009 af Lorenzia (Slettet)

Mange tak, har fattet det, efter at have tjekket formlen. Var blot usikker på, hvilke man skulle bruge, men fik de rette svar, hvilket jeg takker for.


Svar #6
28. september 2009 af Lorenzia (Slettet)

Men jeppejp, hvordan ville du skrive det op, hvis du skulle skrive det ordret. tak.


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2009 af jeppejp (Slettet)

 Jeg ville skrive noget i stil med:

Begge selvskabers pris kan opstilles efter formelen y = ax + b, hvor a er stigningen af prisen pr x (minut) og b er et offset der beskriver prisen for x=0 (minutter).

Så for det ene selvskab: a = 0.85 og b = 30     y1 = 0.85*x+30

For det andet: a = 0.99 og b = 0      y2 = 0.99*x

Hvis man så vil vide hvornår de koster det samme kan man sætte de tog ligninger lig med hinanden. (Eller plotte dem i det samme vindue på sin lommeregner :) )


Svar #8
28. september 2009 af Lorenzia (Slettet)

Mange tak, du har været meget behjælpelig.


Skriv et svar til: Kort opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.