Fysik

Trykforskel

30. september 2009 af danielmoller (Slettet) - Niveau: B-niveau

Bag okerdæmningen i Harzen opstemmes vandet i fladen Oker så vanddybden h lige før dæmningen er 80m
I foden af dæmningen er indbygget turbiner der driver generatorer til elektricitetsproduktion.

a) beregn trykforskellen mellem overflade og bund i vandet lige før dæmningen

b) Hvor stort er det maksimale arbejde vandet kan aflevere til turbinerne når 1m^3 vand løber gennem dem


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2009 af mathon

a)
trykforskellen p= h·ρ·g = (80 m)·(1000 kg/m3)·(9,82 m·s-2) = 785600 N/m2 = 785600 Pa = 785600 J/m3

b)
det maksimale arbejde vandet kan aflevere til turbinerne når 1m3 vand løber gennem dem:
A = p·V = (785600 J/m3)·(1 m3) = 785600 J = 0,7856 MJ
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. maj 2014 af vp77 (Slettet)

Jeg ville gøre følgende:

a)

Trykket ved en given dybde i vandet kan findes ved:

p &=& p_0 + \rho_{vand} \cdot g \cdot h \Leftrightarrow

p-p_0 &=& \rho_{vand} \cdot g \cdot h

b)

Arbejdet er ændringen i energi hvilket er det samme som en kræft der virker over en given strækning.

A = \Delta E = F \cdot \Delta s

Vi ved at kraften kan skrives som trykket gange tværsnits arealet.

F = p \cdot A_{areal}

Husk på at det tryk vi arbejder med er trykforskellen derfor svarer F til den resulterende kraft.

Vi indsætter kraften i arbejds formlen:

A = F \cdot \Delta s =p \cdot A_{areal} \cdot \Delta s

Men tværsnitsarealet gange med længden s giver os blot volumet

A = p \cdot V

hvor p er tryk forskellen altså p_1 - p_0 som fundet i opgave 1.


Skriv et svar til: Trykforskel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.