Matematik

Ligningssystem

02. oktober 2009 af Dotter aKa Carl Mar (Slettet)

Vi ønsker at løse nedenstående to ligninger med to ubekendte x og y for forskellige værdier af a.

ax-18y=3
2x-ay=1

jeg har fundet ud af at

y=0.0909
og
x=0.4546

Gør rede for at der ikke er nogle løsninger for a=-6

Hvor mange løsninger er der for a=6?

Hvordan finder man ud af dette?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2009 af Isomorphician

Indsæt værdien for a i de to ligninger og reducer til formen y = ax + b, så ser du det sikkert.


Svar #2
02. oktober 2009 af Dotter aKa Carl Mar (Slettet)

jamen er i tvivl om hvordan du reducerer den til det? :/


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. oktober 2009 af Isomorphician

For a = -6:

-6x - 18y = 3 <=> -18y = 6x + 3 <=> y = -(1/3)x - (1/6)

2x + 6y = 1 <=> 6y = -2x + 1 <=> y = -(1/3)x + (1/6)


Svar #4
02. oktober 2009 af Dotter aKa Carl Mar (Slettet)

hvordan ser man så at den ikke har nogle løsninger? For jeg ville da have troet man skulle prøve at lave den om til et andengradspolynomium og så finde diskriminant og derefter løsninger


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. oktober 2009 af Isomorphician

Du kan enten sætte de to ligninger lig hinanden, eller se at det drejer sig om to parallelle linjer der ligger forskudt fra hinanden og dermed aldrig skærer hinanden.


Svar #6
02. oktober 2009 af Dotter aKa Carl Mar (Slettet)

hvad så når a er 6 og ikke -6?


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. oktober 2009 af Isomorphician

Prøv selv at reducere ligningerne og se hvad du får.


Skriv et svar til: Ligningssystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.