Fysik

Det haster...Hjælp til en Elastikspring-opg

04. oktober 2009 af richgirl (Slettet)

Hej jeg sidder med en fysikopgave som jeg er meget i tvivl om den er rigtig lavet...er der nogen der kan se efter om svarende er rigtige??? jeg sætter stor pris på det

Opgaven går ud på, at Et elastikspring foregår fra en kran, der er 54 m over jorden. Udspringeren har et frit faldt i de første 18 m, men derefter strammes elastikken.

a) Find udspringerens fart, når det frie fald er forbi efter 18m.
da energien er bevaret, får jeg:
m*h*g=1/2 *m*v^2
og her isolere jeg bare v og får v=√h*g/1/2 = 18.7893m/s
er det rigtigt???

Når elastikken strammes, svinger udspringeren op og ned indtil han hænger stille. elastikkens er som en fjeder og fjederkonstanten er givet til 62N/m og udspringerens masse er 70kg Springets laveste punkt over jorden er 0.4 m.

b) Beregn udspringerens højde over jorden, når svingningen er gået i stå.
Først finder jeg x0 ved at kigge på m*g=62N/m *x0 og det bliver x0=11.072m
derefter bruger jeg formlen Fres=k*(x-x0), hvor x svarer til hans højde overjorden når han hænger stille.
Fres er det samme som m*g
m*g=62N/m*(x-11.072m), her isolere jeg x og det bliver x= 22.144m
er det rigtigt???

c) Beregn størrelse af udspringerens acceleration i springests laveste punkt.

Udspringerens laveste punkt er 50m og da der er efter de 18m, at springet ikke er frit men med fjederen at gøre. derfor er x=50m-18m=32m

jeg bruger formlen a=k*x/m og jeg tager også højde for tyngdeaccelerationen g, og jeg får
((62N/m *32m)/70kg )+g=38.1495m/s^2

er det rigtigt???

Pleazzzz svare mig hurtigst muligt
mange mange tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. oktober 2009 af Teeky (Slettet)

Hvis tallene er regnet rigtigt, ser det vist fornuftigt ud..


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2011 af stephaniekjærsgaard (Slettet)

Hvilke formler har du brugt i b-opgaven :)?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2013 af Frederikfaber (Slettet)

Kunne du ikke uddybe hvad det er du gør i opgave b? :)


Skriv et svar til: Det haster...Hjælp til en Elastikspring-opg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.