Matematik

ligefrem/omvendt proportionalitet

06. oktober 2009 af SuziihShakur (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan kan "ligefrem proportionalitet og omvendt proportionalitet" beskrives / defineres? evt. betydning


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. oktober 2009 af mathon

kvotienten mellem de ligefrem proportionale størrelser x og y er konstant
y/x = a

y = a·x            som i et koordinatsystem fremstiller en ret linje gennem (0,0)

...........

produktet mellem de omvendt proportionale størrelser x og y er konstant
x·y = a

y = a/x            som i et koordinatsystem fremstiller en ligesidet hyperbel
 


Svar #2
06. oktober 2009 af SuziihShakur (Slettet)

til proportional, bruger man så ikke formlen y = kx ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. oktober 2009 af MN-P (Slettet)

Ved ligefrem propertionalitet vokser den ene størrelse når den anden vokser

eks1  mængde og pris er ligefrem poportionale (hvis kg-prisen er konstant)

eks2  y=kx  x og y er proportionale med proportionalitetsfaktoren 5

Ved omvendt propertionalitet aftager den ene størrelse når den anden vokser

eks 3 tid og hastighed er omvendt proportionale hvis vejlængden er konstant

eks 4  y=k/x   eller xy=k x og y er omvendt proportionale


Svar #4
06. oktober 2009 af SuziihShakur (Slettet)

Mathon, hvorfor bruger du a? Hvad står det for?


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. oktober 2009 af mathon

a er blot en konstant og kunne lige så godt hedde k
men rent pædagogisk
da du er bekendt med y = ax (+ b)

hvis du trives bedre med                          ligefrem                  omvendt
                                                                         y = k·x                  y = k/x = k·x-1
                                                                                      

bruger du naturligvis k

                                                                   
                                                      


Skriv et svar til: ligefrem/omvendt proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.