Dansk

Johs. V. Jensen

07. oktober 2009 af Leeeene (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle..

Kan i sige noget om hvad der er karakterisktisk for Johs. V. Jensens værker ?..

Hvordan er "På M enphis station" karakterisktisk ?..


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2009 af Ramelow (Slettet)

Vi har arbejdet med et begreb der hedder spleen, som skulle være karakterisitsk for perioden.. 

Generelt handler det om, at mennesket er splittet.. - hovedpersonen kan finde ikke ro i sjælen, og er hele tiden på vej... Individet er en slags outsider i forhold til andre..  ved ikke om det åbner op for noget?


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

"Vi har arbejdet med et begreb der hedder spleen, som skulle være karakterisitsk for perioden.. "

Ja, det kan du godt sige. En af de aller væsentligste forfattere af den tid Charles Baudelaire skrev blandt andet i novellesamlingen, og hovedværket, Le Fleur de Mal (Helvedesblomsterne / Syndens blomster) en stor mængde digte, der var med til udstille spleen og ideal.

#0 Paa Memphis Station er som mange andre af Johannes V. Jensens værker utroligt nutidige på trods af, at de er skrevet for over hundrede år siden. Digtet er en glimrende skildring af et subjekt, der ikke kan finde sig til rette, ikke formår at vælge blandt de mange muligheder og finde til ro (på trods af at denne tanke faktisk strejfer jeg'et i et par af versene). I modsætning til floden, der også er med i digtet, lever han ikke i harmoni med sig selv, han er splittet og vildfaren, fanget (regnen plejer vist at tolkes som tremmer) og alene. Jeg mindes, at jeg sammenlignede ham lidt med Kierkegaards æstetiker - du kan drage nogle ret gode paralleller, hvis du har styr på, hvad der kendetegner denne.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2009 af Snapso (Slettet)

Karakteristisk for Paa Memphis Station og hele digtsamlingen "Digte" fra 1906 er derudover, at den er skrevet i en fri form. Dette betyder at der ikke gøres brug af rim, og at metrikken ikke altid er stringent. Dette stiller selfølgelig større krav til sproget og beskrivelserne. En anden karakteristisk ting er brugen af "beskidte" dagligdags genstande. I Paa Memphis Station optræder blandt andet cigaretskodder og appelsinskaller. Ting som man på dette tidspunkt ikke anså for at indeholde poetiske værdier. Man kan trække en linie fra dette op til modernismen hvor især Klaus Rifbjerg gør brug almindelige eller direkte ulækre genstande i sin digting. Blandt andet er der vist noget med et brokbind i digtsamlingen Konfrontation fra 1960.  


Skriv et svar til: Johs. V. Jensen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.