Kemi

Hjælp - Kemi A

08. oktober 2009 af jesFB (Slettet) - Niveau: A-niveau

 I koncentreret phosphorsyre er indholdet af H3PO4 85 masse%, og densiteten for opløsningen er 1,69 g/mL.

a) Beregn det volumen 0,80 M NaOH-opløsning, der skal tilsætes til en vandig opløsning, som indeholder 3,48 mL koncentreret phosphorsyre, for at fremstille en puffer med pH = 7,4.

b) Beregn pH, hvis der kun tilsættes det halve volumen NaOH-opløsning.

b'eren tror jeg godt selv jeg kan regne, men jeg kan bare ikke gennemskue a'eren.

Er der en venlig sjæl der vil forklare mig hvordan jeg kommer igang eller laver opgave a?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2009 af renkemi (Slettet)

pKs(H3PO4)=2,12, pKs(H2PO4-)=7,21 og pKs(HPO4--)=12,38

og pufferligningen

pH=pKs + log[B]/[S]


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. oktober 2009 af mathon

                                                  H3PO4  +  OH-  →  H2PO4-  +  H2O
     
                                                  H2PO4- + OH- <---> HPO42- + H2O
koncentrationer i ligevægt             (1-α)c                       αc                        α er reaktionsgraden
 

af et Bjerrumdiagram for H3PO4 ses,
at for pH>6 findes intet H3PO4 og for pH>11 findes intet H2PO4-

hvorfor der er tale om
pufferligningen:
pH = pKs2 + log(n(HPO42-)/n(H2PO4-))

n(HPO42-)/n(H2PO4-) = 10pH-pKs2

ønsket:
n(HPO42-)/n(H2PO4-) = 107,4-7,21 = 1,54882

hvoraf i følge 3. linje
                                α/(1-α) = 1,54882
                                α = (1-α)·1,54882
                                α = 1,54882 - 1,54882α
                                2,54882·α = 1,54882
                                α = 1,54882 / 2,54882 = 0,607661



H3PO4:
c = 0,85·(1690 g/L)/(98,00 g/mol) = 14,6582 M
(0,00348 L)·(14,6582 mol/L) = 0,05101 mol som danner 0,05101 mol H2PO4- hvoraf 60,7661%
                                                                                                                                   skal neutraliseres


hvorfor behovet for
NaOH:                 til at indstille pufferen er

(0,05101 mol)·1,607661 = 0,082007 mol
dvs

V = n/c = (0,082007 mol)/(0,80 mol/L) = 0,102509 L = 102,509 mL

 


Skriv et svar til: Hjælp - Kemi A

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.