Fysik

Snorekræfter

08. oktober 2009 af vito_c (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej allesammen.

Jeg bøvler med en fysiskaflevering og er kommet til en opgave, hvor jeg er totalt blank. Jeg aner OVERHOVEDET ikke, hvordan jeg skal komme videre. Jeg håbede en af jer måske kunne hjælpe mig.

Opgaven lyder som følger:

En partikel med massen m glider rund nederst på indersiden af en dåse. Dåsens bund har radius r og er glat, mens dens side er ru. Den kinematiske friktionskoefficient mellem partikel og væggen er yk. .

a) Tegn et eller flere kraftdiagrammer for partiklen, så alle kræfter fremgår. Bestem alle ukendte kræfter.

b) Opstil en diffenrentialligning for partiklens fart, og bestem hvor lang tid der går før farten er halveret, hvis startfarten er v0.

Jeg tror, jeg er nogenlunde med, når jeg tegner kraftdiagrammerne. Men hvad der menes med "bestem alle ukendte kræfter" ved jeg ikke, og jeg er helt på bar bund i b). Er der nogen, der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. oktober 2009 af wang3011 (Slettet)

Oki

du kender 2 krafte Normalkraften og tyngdekraften. Udfra normalkraften kan du bestemme gnidningskraften Fg=Fn*yk. den kraft må være modsatrettet bevægelseskraften og derfor kan du bestemme den kraft.  


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. oktober 2009 af kieslich (Slettet)

Tyngdekraft og normalkraft, da bunden er glat er der ingen gnidningskraft herfra.

Centripetalkraften Fc = m*v2/r som gør at partiklen gnider mod siden så Fg = yk*Fc.

accelerationen på partiklen a = v' = (Fc - yk*Fc )/m = (1-yk)/r*v2


Skriv et svar til: Snorekræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.