Fysik

ELEKTRICITET - help me!

11. oktober 2009 af Baanqe (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har brug for hjælp til flg. opgave - ville være rart hvis nogle kunne hjælpe mig lidt på vej - eller meget på vej, for jeg har prøvet og prøvet.

Vi ser på en 60 W gløødepære. Pæren er tilsluttet en stikkontant. Spændingsforskellen mellem de to poler er 230 V. Effekten afsat i pæren er 60 W.

a. Beregn strømmen gennem glødepæren

b. Beregn den energi der afsættes i pæren af 1 h. angiv resultatet i J.

c. ca 5% af den afsatte energi bliver til lysenergi. Resten bliver til termisk energi i pæren. Beregn tilvæksten i pærens termiske energi i løbet af 1 h.

Her er det vel noget med delta E = P * l?

d. Hvorfor bliver pæren ikke varmere og varmere, når den er tændt i gennem længere tid? Til omgivelsene.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2009 af Haabet2003 (Slettet)

 d. Hvorfor bliver pæren ikke varmere og varmere, når den er tændt i gennem længere tid? Til omgivelsene. 

Det har jeg da været ude for at den bliver så varm at den springer.


Svar #2
11. oktober 2009 af Baanqe (Slettet)

Så mit svar er forkert? Går da stærkt udfra at varmen går til omgivelserne? Hm.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. oktober 2009 af Haabet2003 (Slettet)

 Så mit svar er forkert? Går da stærkt udfra at varmen går til omgivelserne? Hm.

Ja Hvis der huller omkring pæren. Der står somregl på lampen hvor stærk en pære den kan klare.   


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. oktober 2009 af mathon

a.
      I = P/U = (60 W)/(230 V) = (60 V·A)/(230 V) = (6/23) A ≈ 0,26087 A

b.
      E = P·t = (60 W)·(3600 s) = 216000 Ws = 216000 J = 2,16·105 J

c.
      Evarmetilvækst = (2,16·105 J)·0,95 = 205200 J = 2,05200·105 J

d.
      Enegien afgives til omgivelsene samtidig med at pæren bliver så varm, at du kun kan holde om den 
                                                                                                                                           ganske kortvarigt


Skriv et svar til: ELEKTRICITET - help me!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.