Fysik

Hjælp det haster

17. oktober 2009 af sofiemadseeen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Kan ikke løse den følgende opgave. Har brug for jeres hjælp herinde

 En hammerkaster svinger hammeren (en kugle for enden af en snor) rundt i en cirkelbane med radius r = 2.5 m, som danner vinklen 45o med vandret. Når hammeren slippes flyver den en afstand l = 75 m. Man kan regne med at kuglen
lander i samme højde som den blev kastet fra. Kuglens masse er m = 7.26 kg . I praksis vil snoren danne en lille vinkel med den øjeblikkelige radius i cirkelbevægelsen, men man kan med god tilnærmelse se bort fra denne vinkel. Snoren
er vandret i det øjeblik den slippes.

 Bestem et udtryk for snorspændingen i snoren umiddelbart før hammeren kastes, og beregn værdien af T .

Jeg tænker på ligningen for cirkelbevægelsen a=v^2/r og en ligning for det lineær system. Hvis det er rigtigt hvordan løses den....


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. oktober 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Du kan bruge formlen for det skrå kast til at finde hastigheden, som kuglen bliver smidt afsted med, hvorefter du kan bruge formlerne for jævn cirkelbevægelse til at finde centripetalkraften, der så er lig snorkraften.


Svar #2
17. oktober 2009 af sofiemadseeen (Slettet)

det giver mening ..... men kan det passe at jeg ikk har et tal  for tiden t.

x= v0 * cos(alpha)*t   -> v0=142,77/t

a= (142,77 /t)^2 /2,5 = 8153,31/t^2

F=7,26* 8153,31/t^2

er det korrekt


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. oktober 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Brug selve formlen for det skrå kast. Ikke blot den vandrette del. Du skal kombinere delen for y og x til en ligning, hvor tiden er elimineret.


Skriv et svar til: Hjælp det haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.