Matematik

Ukendt f(x) - hjælp!

17. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

 Funktionen f er givet ved f(x) = 3x2 - 6x + 5.

- Bestem en ligning for den tangent, der har hældningskoeffiecienten 12. 

Jeg ved at jeg finder f '(x0) ved hjælp af formlen: 2 * a * x + b, og at hældningskoefficientien = a

Ligningen for en tangent gives ved formlen: y = f '(x0) * (x - x0) + f(x0), så derfor ved jeg også at 12 skal ind på f '(x0) plads:

y = 12 * (x - x0) * f(x0)

Men hvordan færdiggøre jeg ligningen for tangenten, når jeg ikke kender til x0?

Venligst Sara


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2009 af ibibib (Slettet)

Løs ligningen f '(x0) = 12. Så har du fundet røringspunktets x-koordinat:

f '(x0) = 12

2·3·x - 6 = 12

6x - 6 = 12


Svar #2
17. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

 Jamen er det røringskoordinatet jeg skal finde? Altså er røringskoordinatet x0? For det er x0 jeg skal finde :)

Og forstår ikke helt hvordan du får 6x - 6 til at give lig med 12?


Svar #3
18. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

 der er slet ikke nogen der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. oktober 2009 af ibibib (Slettet)

Der står i opgaven at tangenten har hældningen 12.

Differentialkvotienten er lig med tangentens hældning.

Derfor kan du opskrive ligningen f '(x) = 12 og derefter løse dem.


Svar #5
18. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

 ja det forstår jeg godt, men hvordan løser man en ligning som den? : f ' (x) = 12 ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. oktober 2009 af ibibib (Slettet)

Det har jeg jo vist i #1.


Svar #7
19. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

 ja men kan ikke se hvordan du får 6x - 6 = 12?


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. oktober 2009 af ibibib (Slettet)

De to ligninger

 f '(x) = 6x - 6 og f '(x) = 12

giver at

6x - 6 = 12


Skriv et svar til: Ukendt f(x) - hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.