Matematik

bestem koordinaterne til punktet p

17. oktober 2009 af Rina68 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem koordinaterne til punktet p i 1. kvadrant på linjen l, således at arealet af trekant abp er 5.

Jeg ved at punktet a= (1,-1(, b= (-1,3) og linjen l= -x+5

Jeg kan se i facit at resultatet skal være (1,4)

Men hvordan løser jeg den?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. oktober 2009 af peter lind

Hvis P ligger på linien har de koordinaterne (x, -x+5)  Da punktet skal ligge i første kvadrant må der gælde x>0 og -x+5>0. Find for eks. vektorerne AB og AP. Arealet af trekanten er ½|AB×AP| = 5, hvilket giver en ligning til bestemmelse af x.


Svar #2
18. oktober 2009 af Rina68 (Slettet)

Det har jeg forsøgt. Min vektor ab er -2 over 4 og min vektor ap er så en ukendt x1 og x2

disse to vektorer skal jeg så gange med hinanden?


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. oktober 2009 af peter lind

Ja


Svar #4
18. oktober 2009 af Rina68 (Slettet)

jeep

det virkede. Fandt frem til det rigtige resultat:)


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. maj 2013 af Kanye4SUPER (Slettet)

Hej.

Jeg sidder med samme opgave, og er løbet ind i en mur. Min vektor ab er ligeledes -2, 4, men jeg har ingen idé om hvordan jeg skal udtrykke vektor ap, da jeg ikke kender P.

peter lind skriver at:

0,5*|ABxAP|=5

 

Det er vel forudsat at man kender AP? I så fald har jeg meget svært ved at se hvordan den skal udtrykkes.

Nogen som har et hint?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. maj 2013 af peter lind

OP = (x,-x+5)

AP = OP-OA


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. maj 2013 af Kanye4SUPER (Slettet)

Tak Peter.

 

Så vidt jeg forstår det nu, så hedder det:

AP = [x-1, -x+6], AB = [-2, 4]

 

Jævnført hvad du skrev tidligere: 0,5*|ABxAP|=5

solve(0.5 * abs(AB(1) * AP(2) - AB(2) * AP(1)) == 5, x)

ans = 1 v -9

 

Dette er dog forkert ifølge facit. Den skulle hedder P(1,4).

Er mit udtryk forkert regnet ud?


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, du finder jo netop at x = 1 er en af løsningerne. Punktet ligger på linien y = -x + 5 , så punktets y-koordinat er lig med 4. Dette punkt (1,4) ligger i 1. kvadrant.


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. maj 2013 af Kanye4SUPER (Slettet)

Tak for hjælpen :)

Jeg går ud fra at -9 ikke er en løsning, eftersom den ikke overholder -x+5 > 0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Et punkt med x-koordinaten x = -9 kan ikke ligge i 1. kvadrant. Punktet P skal ligge i 1. kvadrant.


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. september 2013 af sjsjsj (Slettet)

Jeg har ligeledes problemer med denne opgave trods ovenstående forslag. 
Jeg har også fået vektor AB: (-2,4). Men hvordan finder jeg AP? Jeg kan ikke finde ud af det med to ubekendte x'er. 

Knus


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Der er kun een ubekendt, x. Punktet P skal ligge på linien med ligningen y = -x+5 . Punktet P's koordinatsæt har derfor formen P(x , -x+5) . Arealet af trekant ABP kan findes som arealet af den af de to vektorer AB og AP udspændte trekant, dvs.

T = (1/2)·|det(AB,AP)|

og da AB = [-2 , 4]  og AP = [x-1 , -x+5-(-1)] = [x-1 , -x+6] , skal der gælde

5 = (1/2)·|(-2)·(-x+6) - 4·(x-1)| = (1/2)·|2x-12 -4x +4| = (1/2)·|-2x -8| = (1/2)·|2x+8| = |x+4|

I 1. kvadrant er x ≥ 0 og dermed er x+4 > 0 , så ligningen reduceres her til

5 = x+4 , eller

x = 1 . Punktet P's y-koordinat er da y = -x+5 = -1+5 = 4 .

Punktet P har defor koordinatsættet P(1,4) .


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. september 2013 af sjsjsj (Slettet)

Du er en engel, tak! Nu gav det mening! :)

Skriv et svar til: bestem koordinaterne til punktet p

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.