Fysik

starttemperatur

21. oktober 2009 af Neyar (Slettet) - Niveau: C-niveau

heej ppl

jeg sidder med en fysik opgave og kan ikke lige komme i gang

to genstande udgør et isoleret system og er i en vis termisk forbindelse med hinanden. den ene genstand vejer 0.150kg og har en specifik varme på 900J/kg*c og en starttemperatur på 96C. genstand 2 vejer 0.65 kg og har en specifik varmekapacitet på 130J/kg*C. efter et stykke tid opnår de to genstande en fælles temperatur på 56 C.

hvilken starttemperatur havde genstand 2?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2009 af doktoro (Slettet)

Så vi har:

m1 = 0,150 kg, m2=0,65 kg

c1=900 J/(kg*C), c2 =130 J/(kg*C)

T1=96C, T2 = ukendt

T-slut = 56


Formlen for relationen mellem energi og temp. er:

E = c * m * deltaT

Så du finder først energifaldet for den første genstand:

E = c1 * m1 * T1 = tænk selv resten af denne linje

Dernæst isolerer du deltaT i ligningen og indsætter her data for genstand 2

til slut er T2 = Tslut - deltaT

Jeg håber det var hjælp nok (du skal jo også lære liiidt) :D


Svar #2
21. oktober 2009 af Neyar (Slettet)

hmm det forstod jeg ikke så meget af, sorry med jeg er ikk super god til fysik ;(


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2009 af doktoro (Slettet)

ok, m står for masse (kg), m1 betyder masse af genstand 1, c betyder specifik varmefylde, T står for temperatur, E betyder energi (det som gør genstandene varme)

deltaT betyder sluttemp. minus starttemp.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. oktober 2009 af doktoro (Slettet)

derfor:

E = c1 * m1 * T1 = 900 J/(kg*C) * 0,150 kg * (96 C - 56 C)

Nu ved du hvor meget energi (varme) der er blevet overført til den anden genstand, det du mangler er deltaT for den anden, derfor isolerer du deltaT i ligningen:

E = m * c * deltaT <=> deltaT= kom nu, du kan godt :)


Svar #5
21. oktober 2009 af Neyar (Slettet)

Δt= E2 * m2 * c2

kan det passe?

hvis ja så får jeg altså -1.9773 E 6 på lommeregneren...?


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. oktober 2009 af doktoro (Slettet)

nej, du skal dividere med m og c på begge sider:

E = m * c * deltaT <=> deltaT = E/(m*c)


Svar #7
21. oktober 2009 af Neyar (Slettet)

det havde gjort inden jeg oprettede spørgsmålet  men det giver ikke det samme som i facitlisten.. i facitlisten giver det   -7,91 C

men da jeg fik det regnet ud ved hjælp af denne formel fik jeg det til -40 C...

jeg giver snart op,, ;(

tror bare jeg dropper det...

1000 tak for hjælpen... og for din tid..


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. oktober 2009 af doktoro (Slettet)

hm nu vil jeg faktisk selv gerne regne det igennem...

E = c1 * m1 * T1 = 900 J/(kg*C) * 0,150 kg * (96 C - 56 C) = 5400 J

deltaT= E/(m2 * c2) = 5400 J / (0,65 kg * 130 J/(kg * C)) = 63,9053 C

T2 = Tslut - deltaT = 56 - 63,9053 = -7,9053 C

Værsgo :D


Svar #9
21. oktober 2009 af Neyar (Slettet)

eeeeej hvor sødt... hehe 1000 tak...


Skriv et svar til: starttemperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.