Matematik

Differentialregning

22. oktober 2009 af møllemus (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg sidder her med et par opgaver jeg simpelthen ikke kan gennemskue. Jeg håber I vil hjælpe.

1)

En befolknings størrelse kan beskrives ved en funktion N, således at N(t) er golketallet til tiden, t, hvor t angives i år.

Det antages at N tilfredsstiller differentialligningen:

dN/dt=(0,025-0,0004*t)*N

a) Hvilke informationer giver ligningen om udvikling af folketallet?

2)

En funktion f er løsning ti differentialligningen y´=2x+5-y og linjen med ligningen y=1 er tangent til grafen for f.

a) Bestem en forskrift for f


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2009 af peter lind

a) Se hvornåt N(t) har maksimum, er voksende eller aftagende.

b) Brg et CAS værktøj.


Svar #2
22. oktober 2009 af møllemus (Slettet)

Hvad er et CAS værktøj?


Svar #3
22. oktober 2009 af møllemus (Slettet)

Okay dumt :D Det er min lommeregner.. Hvordan bruger jeg den?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2009 af peter lind

Jeg har ikke selv en. Jeg har kun erfaringer med dem her fra portalen. Det er en avanceret lommeregner, som kan regne symbolsk. Den er et standartværktøj i gymnasiet.


Svar #5
22. oktober 2009 af møllemus (Slettet)

Du har ikke en anden måde jeg kan gøre det på?


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. oktober 2009 af peter lind

Jo. Der findes færdige formler til at løse sådan en differentialligning og en anden måde er at bruge separation af variable. Har du ikke hørt om det før må du nok regne med at det er din lommeregner, du skal bruge.


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. oktober 2009 af vindhansen (Slettet)

Spørgsmål 2  

Ligningen er en maskeret inhomogen liniær førsteordens differentialligning som kan opstilles som følger:

dy/dx + f(x)y = 2x + 5

Benyt f.eks. pansenformlen til at knuse problemet (dette indbefatter et partielt integral).

I dette tilfælde er f(x) = 1 og F(x) = x hvilket gør løsning i hånden overkommelig.


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. oktober 2009 af vindhansen (Slettet)

 Spørgsmål 2 forsat:

Panserformelen for den inhomogene lineære førsteordens differentialeligning er

y = e∫f(x)dx ( ∫g(x) e∫f(x)dxdx + k )


med den givne differentialeligning fås

y = 2x + 3 + ke-x

(kontroller ved at differentiere y samt indsætte y i det givne y’, det giver samme resultat.)

Det er givet at y = 1 ⇔ y’ = 0 , dette indsættes i det givne y’ og x bestemmes, x = -2

Indsættes (x,y) = (-2,1) i det fundne y samt (x, y’) = (-2,0) i det fundne y’ (differentier y) fås i begge tilfælde

k = 2e-2

og dermed y = 2x + 3 + 2e-x-2 som er den ønskede funktionsforskrift.


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. oktober 2009 af mathon

2)

...eller
#8 skrevet lidt anderledes, men med samme indhold

y´ = 2x + 5 - y

y' + y = 2x + 5                                    multiplicer med ex

ex·y' + ex·y = ex·(2x + 5)

(ex·y)' = ex·(2x + 5)                             integrer md hensyn til x

ex·y = ∫ex·(2x + 5)dx                           delvis integration på højre side

ex·y = ex·(2x+5) - ∫ex·(2x+5)'dx

ex·y = ex·(2x+5) - 2∫exdx

ex·y = ex·(2x+5) - 2ex + k                   divideres med ex på begge sider

y = 2x+5 - 2 + ke-x

y = 2x + ke-x + 3

linjen med ligningen y = 1 er tangent til grafen for f
dvs
y´ = 2xo + 5 - yo = 0 for yo = 1         da y = 0x + 1
2xo + 5 - 1 = 0
xo = -2

med røringspunkt (-2,1)

hvoraf ved indsættelse i y = 2x + ke-x + 3

1 = 2·(-2) + k·e-(-2) + 3
1 = -4 + ke2 + 3
e2·k = 2

k = 2e-2

hvoraf

y = 2x + 2e-2·e-x + 3

                                                   y = 2x + 2e-x-2 + 3
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. oktober 2009 af mathon

Panserformelen for den inhomogene lineære førsteordens differentialeligning er

y = e-∫f(x)dx• ∫e∫f(x)dx·g(x)dx


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.