Matematik

Nulreglen.

22. oktober 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle :)

Jeg sidder og har en matematik opgave for, hvor jeg skal anvende nulreglen. Nulreglen kan jeg ikke huske.

Derfor tænkte jeg, om i kunne lave 2 udregningsopgaver, en med en 2. gradsligning og en med 1. gradsligning og løse disse vha. nulreglen, bare så jeg kan se og forstå princippet i metoden. Så kan jeg overføre det til min egen opgave og løse den selv :)

På forhånd tak

Kærligst Line


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2009 af MN-P (Slettet)

Ideen i nulregler er at når man ganger 2 størrelse og resultatet er 0, er mindst den ene af størrelserne 0

x(x-5)=0 så er x =0 eller (x-5)=0

inden man kan bruge nulregelen, skal udtrykker omskrives til led (eller parenteser med indhold) der ganges med hinanden


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2009 af Lemonz1989

Du skal bare tænke om tallene mellem hvert gangetegn som flere led i ligningen.

Hvis det er en førstegradsligning, så behøver du ikke at bruge nulreglen, du regner den bare ud normalt. Nulreglen er kun der til at gøre tingene lettere når det bliver til anden-, tredje-, fjerdegrad osv. Du laver faktisk dem om til førstegradsligninger.

   

Tredjegrad:

7x(x-2) . (x+2)=0

Når noget er gange med 0 bliver det selvfølgelig nul; dvs at en af de tre led er lig med 0. Hvis du ganger dem ud, ville dette være en tredjegradsligning, fordi det ville være x3.

Så deler du dem bare op i førstegradsligninger. ("V" betyder bare "eller").

7x=0                    V                   x-2=0                    V                    x+2=0

7 / 7x=0 / 7         V                   2+x-2=0+2           V                    -2+x+2=0-2

x=0                      V                   x=2                        V                    x=-2

L={0;2;-2}

Det er så resultatet på tredjegradsligningen. :)

Andengrad:

(x-2) . (x+2)=0

x-2=0                    V                     x+2=0

2+x-2=0+2          V                     -2+x+2=0-2

x=2                       V                     x=-2

L={2;-2}

Her er så resultatet af andengradsligningen.

Håber det var til nogen hjælp. :)


Svar #3
22. oktober 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

jo, mange tak. Det er da faktisk ret simpelt. Tak skal i ha' begge to :)


Skriv et svar til: Nulreglen.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.