Matematik

Hjælp .

24. oktober 2009 af Px (Slettet) - Niveau: C-niveau

Opgave 2
 

Produktionen af vedvarende energi i Danmark kan i perioden 1999-2004 tilnærmelsesvis
beskrives ved en lineær model
f (x) = ax+b,

hvor x er antal år efter 1999, og f (x)er den årlige produktion af vedvarende energi,
målt i enheden TJ. Det oplyses, at f (0) = 6681 og f (3) = 9311.

a) Bestem tallene a og b.
Hvad fortæller tallet a om Danmarks produktion af vedvarende energi?

b) Bestem Danmarks produktion af vedvarende energi i 2005 ifølge modellen.
Kommentér modellen, når det oplyses, at produktionen af vedvarende energi
i 2005 var 10 417 TJ.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2009 af Isomorphician

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=425299


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2009 af DennisDeH (Slettet)

Hvor langt er du selv nået med opgaverne, og hvad er det du har problemer med?


Svar #3
24. oktober 2009 af Px (Slettet)

Har brug for en forklaring på hvordan jeg skal finde det der f(x) forstår det ikek rigtigt


Svar #4
24. oktober 2009 af Px (Slettet)

har i det hele taget problemer med hele opgaven:S


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2009 af DennisDeH (Slettet)

Du får alt den info du skal bruge i opgaven :). At modellen for produktionen er lineær, altså følger y=ax+b, og 2 stks informationer omkring produktionen, altså to "punkter".

Du får at vide ved det første punkt at i år 1999 (x=0) er produktionen y=f(0)=6681TJ. y=f(x) er din funktionsværdi, og ved indsættelse i den lineære funktionsforskrift ses at:

6681=a*0+b=b

Altså ved du nu allerede at b=6681 i din lineære funktionsforskrift for energiproduktionen, og indtil nu er du kommet frem til at den foreløbige model er f(x)=ax+6681. Vi har dog stadig 1 variabel, a, som vi skal beregne, hvilket nemt gøres, da vi kender et punkt mere.

Ved punkt nr. 2 får du at vide at i år 2002 (x=3) var produktionen på y=f(3)=9311TJ. Ved indsættelse i vores foreløbige model fås:

9311=a*2+6681

9311-6681=a*2+6681-6681

2630=a*2+0

2630/2=a*2/2

a=1315

Dermed har du nu beregnet alle variablerne i funktionsudtrykket og din model for energiproduktionen er udledt, og giver:

f(x)=1315x+6681


Skriv et svar til: Hjælp .

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.